Jump to content

38. НАЧАЛОТО НА СТЕНОГРАФИТЕ


Recommended Posts

38. НАЧАЛОТО НА СТЕНОГРАФИТЕ

Вергилий Кръстев: Искам да запитам дали знаете нещо за първата книжка, която е издадена „Науката и възпитанието" - 1896 год. гр. Варна с подпис Петър К. Дънов?

Елена Андреева: Нищо освен това че Учителят я написал и издал. Нищо не зная по него въпрос. Знам само едно, че в периода между 1930 и 1940 год. Учителят повикал Георги Радев и му казал: „Дай й нова рокличка". Понеже езикът тогава е стар български език, след възрожденския език, та тъй има две издания тая книга. Първият, както Учителят е написал и вторият на Георги Радев редакцията. Но то е само стилова редакция, да го направи по-съвременен език.

В.К.: Аз съм преглеждал и двете книжки. Но първото, оригиналното ми харесва повече.

Е.А.: Вярвам в това, защото от друга страна гледат работата на Георги Радев, естествено.  

В.К.: По-нататък 1922-1923 год. Учителят издава една книжка „Хио- Ели-Мели-Месаил" и Той споменава как я написал и как един свещеник я открадва, и прави свое издание досущ с оригинала. Знаете ли нещо за тая книжка, за издаването й?

Е.А.: Не, не съм чула, но ми е попадала и аз я имах. Но мисля че при един от обиските ми я взеха. Тя е съществувала, тя е реална, Учителят я е говорил или е записал не зная. Щото има и други случаи. Учителят обикновено говореше, Той не пишеше Словото си, но има например една беседа малка, която е много характерна по стил и се чувства че е Негова, издадена на 1.I.1914 год. Даже аз я имам, мога да Ви я дам, ако не сте имали случай да я прочетете. Значи печатана някъде. Значи печатана някъде, или е говорил, или някой е записал, но как е станало не зная. Щото мене ми я донесоха след като Учителят си отиде, като намерено нещо от Учителя останало. А пък записването на първите беседи не е ставало, когато Учителят е говорил. Той е държал по градовете беседи, те са си вземали бележки всеки индивидуално и не им е дошло на ум, че трябва нещо да се запише и да се записва, и да се печата. Много по-късно вече се яви това желание -1914 год., когато идва Тодор Гълъбов, първият стенограф на Учителя, тогава на ул. „Опълченска" 66 са говорили тези беседи. Той отивал и стенографирал. Той беше добър стенограф и той ги е издал първите три серии - I, II и III. Те са под неговото редактиране, той ги е стенографирал и той ги е издал. А пък други Слова записани от Учителя са Протоколите, както ги наричат. Говореното на съборите. То е така по-интимно, защото там са се подбрали само хора от веригата, както са ги наричали. Всичко тези приятели, които са били свързани с вътрешен стремеж еднакъв, те са били от веригата. На много места до 1920 год. Учителят говореше за тая верига. Впоследствие, когато дойде Школата, вече не говореше за духовната синархическа верига, а говореше за ученици. По-рано пак говореше за ученичество, но след като отвори школата, тогава Той заговори определено какъв трябва да бъде ученика и каква работа му предстои на него. А онова другото е било може би подготовка за школата.

В.К.: Как са записвали първоначално и къде?

Е.А.: Той е говорил на ул. „Опълченска" 66, но може да е било и в салона на радикалите, нали известно време са били в някакъв друг салон на някоя сестра-учителка, не знам как се казваше и там са записвали, но не е казано къде са записвани, обикновено впоследствие пишехме кое къде е говорено, но за салони не сме казвали. Само за град сме писали. Тези беседи са издадени в София, в държавната печатница са печатани. За финансирането не мога да кажа нищо, но вероятно помежду си са събрали пари. Те са беседи от 1914, 1915 година. В 1915 год. Паша Теодорова се запознава с учението и когато Гълъбов е трябвало да отиде на някаква командировка в Италия поканва Паша и тя сяда на стенографската маса. Паша ми е разказвала, че се е запознала с Учителя много скоро. Ходила при Него, слушала беседи, а Гълъбов я познавал като ученичка негова по стенография. Тя при него е завършила стенография и е държала изпит за учителка по стенография също при него и той я познавал като стенографка и че може да стенографира. Казва на Учителя, че като заминава няма да има стенограф. Пък Учителят казал: „Той ще дойде стенографа". И тогава Паша идва и поема работата и работи близо до 1920 год. почти сама. Тя е писала винаги и дешифрирала. Брат Боев и той е бил в братството, но не е бил стенограф, понеже е бил учител и е учителствал на разни места, не е бил в София. По съборите е бивал брат Боев. Мисля че е участвал в събора през 1915 год. доколкото си спомням. А пък в съборите, тези които ги имаме, ние от 1909, 1910, 1911, 1912, 1914 и 1915 год., Протоколи, както ги наричат, ги е писал чичо Петко Гумнеров, хазяинът на Учителя. Тези протоколи той ги е писал и от него са запазени, така както са могли да ги схванат. Даже на едно място е много симпатично: „Тука казва, не можах много добре да разбера, но това можах да запиша". Така искреничко си го казва, както е могъл да запише. Той е бил протоколист в съда и той е писал така на обикновено писмо. Интересно, аз не съм запитала Савка, кога е седнала на стенографската маса. Как е станало затова никак не си спомням, даже не знам и кога е учила стенография. Може да са ми казали, ама съм забравила. Но аз в 1920 год. когато отидох, Паша и Савка бяха на стенографската маса двете. Пък аз Савка Керемидчиева познавах от университета, беше ми колежка. Паша познавах, че ми беше учителка. В гимназията ми е била по химия учителка. Тя е десетина години по-голяма от мене. Така че като отидох, като седнах после в 1921 год. на масата и двете ми бяха вече така близки, не ми бяха чужди, щото от по-рано ги знаех. Аз седнах, когато Паша изпратиха учителка в Русе и понеже Савка остана сама стенографка, намериха че тя е още много млада и е хубаво да има и друг да й помага. Брат Радославов ме предложил на Учителя и Учителя казал: „Кажете й да седне на масата". Паша беше в София учителка и я изпратиха в Русе, един вид за наказание. Там беше само една година. На следващата година не й дадоха работа и тя си остана вече на Изгрева стенографка.

В.К.: А Вие кога останахте на Изгрева?

Е.А.: Към 1928 год. защото аз живях при семействата си, после имах друга квартира, щото баща ми като се прежени, а ние имахме само една стая и аз бях студентка, и исках да си имам своя стая, а втората ми майка имаше наследствена къща, и в нея се освободи стаята, тогава пак имаше жилищна криза след войната, и ни разрешиха нали като собственици, и взехме една стая. Та там живях до 1928 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...