Jump to content

ЯВОРОВИ ПРИСОИ


Recommended Posts

ЯВОРОВИ ПРИСОИ

2 август, 1934 г.

 

- Когато някой се къпе постоянно, често, светлите същества имат условия да дойдат при него, защото едно от условията за идването им е чистотата. Често трябва да се къпе човек, през лятото може и всеки ден.

 

Бъдете чисти! Чистота значи да не внасяш еднообразие в живота си. Грехът е свързан с еднообразието. Например кажеш против някого, че той е такъв и такъв, утре пак кажеш същото, всеки ден повтаряш едно и също...

 

*

 

Трябва да разширим кръга на любовта си. Не да не зачитаме баща си и майка си, но да разширим любовта си. Трябват ви много сравнения, за да ви стане въпросът ясен.

 

Да обичаш врага си, това значи да си по-силен от него. Ти като го обичаш, той ще хвърли оръжието и ще дойде без оръжие. Да обичаш врага си, това е най-силното оръжие.

 

Като влезе човек в космичното съзнание, той влиза в Цялото. Там всичко е в хармония.

 

*

 

Когато идва новото, този процес има една тъжна страна - тя е свързана с разрушаването на старото. Тъгата идва от това, че има един момент, когато човек не знае дали новото ще бъде по-хубаво. Другата страна на процеса е съграждането на новото - там е радостта.

 

Тъмният дух е като мравешкия лъв, който прави една конусообразна дупка, чиито стени са гладки и покрити със ситни песъчинки, които са много ронливи. Когато мравката попадне в тоя конус, при всяко нейно движение песъчинките се изронват и тя пада на дъното на дупката. Там стои скрит мравешкият лъв и чака жертвите си. Какъв майстор е той, как му стига умът! Каква техника има там!

 

Една сестра попита:

 

- Какво става с човека, когато спи?

 

- Той излиза от тялото си. Когато заспиваш, учиш се как да оставяш тялото си и да отиваш горе при своите си. При спане човек постоянно се учи как да се излъчва.

 

Докато не си свършил работата си, ще живееш, а като я свършиш, ще умреш. Красотата е в незазършената работа. И грандиозното е там., че работата не може да се завърши. Свършил ли си работата, приготви си път за друга работа.

 

5 август

 

Преди обяд се събрахме около Учителя на горната полянка. В разговора той каза:

 

- Една сестра похвали пред мен друга сестра. Тъмните духове чуха и от тоя момент нататък такива бели дойдоха на главата на втората сестра! Тъмният дух не може да търпи доброто.

 

*

 

Одраскаш се някъде и тези клетки, които дотогава си мислел за глупави (неразумни), започват да лекуват и да затварят раната много по-майсторски, отколкото ако ти закърпваш един плат, така че и следа не остава.

 

Значи те имат известна интелигентност, разумност. Всъщност, разумността не е в клетките. Клетките са екран, върху който работи Разумното.

 

И в човека има едно Висше Разумно Начало, което работи. Това е неговото свръхсъзнание. Твоето свръхсъзнание и подсъзнание преживяват нещо, в тях става един процес. Този процес ти не го съзнаваш, ще го осъзнаеш, когато дойде до твоето самосъзнание. А сега ти само смътно чувствуваш, че ще стане нещо с теб, чувствуваш, че след 20 години твоят живот ще се измени. И действително се изменя. Значи съществува един друг, реален свят.

 

Един брат попита:

 

- Защо стана разделяне на половете?

 

- Понеже човек беше влязъл в по-гъста материя, той не можеше да функционира лесно. За улеснение, за да се разпредели работата, се разделиха половете.

 

Човек трябва да се радва, защото той носи опитността на всички същества, по-ниски от него, плюс нещо, което нему е дадено и което животните нямат. Обаче и животните имат някои неща, които човек няма. Например човек едва сега се учи да прави мрежа, тънка като паяжина. Едва сега човек се опитва да прави общества като тези на пчелите. Пчелите дават на малките си различни храни и според желанието си развиват от тях царици, работници или търтеи. От храната зависи какъв човек ще излезе от някого.

 

Нашето отношение към животните не може да бъде безотговорно. Един пример: Един касапин два часа се мъчил да заколи един вол и накрая едвам го заклал, но в гнева си, преди да свърши с него му извадил едното око. Минали две седмици и случило се така, че един вол го ударил с рогата си и му извадил едното око.

 

Също така, не може да бъде безотговорно и отношението ни към растенията. Природата Всичко е поставила разумно! Ако започнете да изсичате дърветата, това ще се отрази вредно върху човечеството.

 

*

 

Има закон: докато се безпокои човек, работите му не могат да се оправят, ако е болен, не може да се излекува. Ето защо, най-първо ще престанеш да се безпокоиш. Това е животинското. Ще престанеш да бъдеш недоволен. Като престанеш да се безпокоиш, работите се изправят по-лесно.

 

Един брат учител попита:

 

- Как да се отнасяме е немирните деца?

 

- Ако някое дете направи погрешка, три пъти да направи екскурзия до Витоша. Това да служи за поправление, а не за наказание. Като види детето камъни, извори, гори, полянки, като види природата, тя ще го възпитава. Ако бъде наказано, то ще се ожесточи. Но тези методи трябва да се приложат, ако са съгласни родителите.

 

В класната стая децата трябва да се наредят според темперамента така, че тези, които седят на един чин, да се допълват. Сега са безразборно поставени: някой седи и закача другия - не се допълват. При силния огън, т. е. при умните, ще сложите слаб огън, т. е. глупавите. Така слабият огън ще се засили.

 

Една сестра попита:

 

- Учителю, как да работя върху себе си?

 

- Не искайте да напълнеете, но да се подмладите. Ще измените начина на мислене, на чувствуване, на действуване. Ние досега вървим по един утъпкан път.

 

8 август

 

- Хората първоначално са излезли от Бога равни, но сега те се раждат различни, защото през хилядите години някои са дремали, а други са работили. Днес има някои одарени, а други не, защото тези последните не са разработвали талантите си в миналото.

 

*

 

Светът е обезверен - там е всичкото нещастие. Всички хора трябва да имат вяра, защото ще минават в живота през разни условия, през мъчнотии.

 

Адепт значи човек със знание. Има някои неща, които човек трябва да е свършил, преди да дойде до закона на вярата. Хората с вяра се различават по силата си.

 

Като отидеш на гости при една бедна вдовица, тя има само един килограм брашно, но ще ти замеси хляб и ще те нагости. Тя има вяра и не мисли как ще прекара. А пък то, пак ще дойдат при нея благата. В такива случаи Невидимият свят те изпитва какво ще дадеш. Ако дадеш съдрани дрехи и обувки, един ден тях ще ти дадат на угощението, което ще направят за теб горе.

 

*

 

Не можеш да имаш права мисъл, додето нямаш Любов. Не можеш да мислиш право за един човек, ако не го обичаш.

 

Днешните работи за утре не оставяй, защото утре ще има две работи и не ще можеш да ги свършиш. Утрешният ден си има своя работа.

 

Някой живее между хиляди хора и казва, че живее сред вълци. Това е, защото не ги обича. Когато не обичаш хората, не можеш да възприемеш Божественото в тях, тогава можеш да умреш от задушаване.

 

Човек не цени това, което приема - Въздух, Вода, светлина, топлина. Не цени и тази „сцена": тези дървета, небето, планините струВат милиони! Къде ще намерите такава сцена?

 

Трудните и хубавите неща в живота се следват едно друго, редуват се. Сиромашията предшествува богатството, слабостта предшествува силата, невежеството предшествува знанието. След всяка голяма скръб идва голяма радост. И обратно - след всяка голяма радост идва голяма скръб. Големите неща са свързани с големи „разходи".

 

В какво се състои знанието? Знание имаш тогава, когато пътят, по който си тръгнал в даден случай, е верен и те завежда до целта.

 

Някои проповедници като проповядват морализират хората. Това е погрешен метод. Те трябва да проповядват принципите, върху които е съграден животът и законите, които го управляват.

 

Човек не трябва да се раздвоява. Това, което мисли -да го прилага! Да не допуска натиск отвън. Решаваш да отидеш на бойното поле да проповядваш - отиваш. Могат да те претрепят някъде, някой може да каже: „Колко е глупав този човек!" Кой е по-умен: този, когото карат насила, отвън да отиде на бойното поле и умира там, или този, който сам решава да отиде да проповядва за Бога и умира?

 

В живота си човек трябва да се срещне с онези хора, на които ще бъде полезен. Затова понякога се налага например промяна в професията - за да се срещнеш с онези хора, с които трябва да се срещнеш, иначе тази среща не би могла да стане.

 

Някой ти привежда примери из живота на друг човек. Но това, което ще се случи в твоя живот, няма да се случи по същия начин, както в примера, а по съвсем друг начин, какъвто не си и сънувал. И така трябва да бъде.

 

След обяд отидохме с Учителя при извора, за да довършим почистването му. Поработихме доста. Учителя каза:

 

- Като очистим този извор, ние очистваме и отваряме един извор вътре в нас. Такъв е законът: Каквото правиш отвън, същото става и вътре. Като очистиш мочурлака тук, очистваш мочурлака вътре в теб. Някой ще ви попита: „Защо работите при този извор? Държавата трябва да чисти чешмите". Той не знае закона. Ние сме държавата! Земята е Господня! Ще дадеш път на водата да върви. И не само да направиш това, но като го направиш, да се роди в тебе една нова мисъл!

 

Има злато, заровено в България. Аз го знам, но не го казвам. Това злато е за праведните. Един народ може да се ползва от своите блага само ако е праведен. Ако не е праведен, всичко това се крие.

 

Природата е опитала своите хора и познава своите деца, кой какъв е.

 

Един възвишен дух, по който и да е начин, трябва да слезе на Земята да помага. Или по свой почин, или по почина на Великия Закон, той трябва да дойде с някаква мисия да помага. Тогава неизбежно ще опита противоречията на живота, но той ще носи нещо светло в себе си, ще бъде свободен.

 

9 август

 

Към десет часа сутринта няколко братя и сестри се срещнаха с Учителя. В разговора с тях Учителя каза:

 

- В живота на човека трябва да има разнообразие, както в Божествения живот има разнообразие. Това значи човек да не се ограничава само с размишление и молитва, но да Върши и Външна работа, и то разнообразна, например: екскурзии, гимнастики, строеж на чешми, правене на пътища, земеделска работа.

 

Най-важното е стремежът на човека да върши Волята Божия и то в мисли, в чувства и в постъпки: в мисли -чрез изпращане към човечеството на мощни, добри мисли в духа на новите идеи; в чувства - чрез изпращане на любов към другите; в постъпки - чрез показване на хората Пътя на новите идеи, за да ги събуди за Новото.

 

Един брат се обърна към Учителя:

 

- Нали под „небесен живот" трябва да разбираме място, дето царува пълнотата на Божията Любов? Когато апостол Павел казва: „Ухо не е чуло и око не е видяло онова, което Бог е приготвил за вас", под това той не подразбира ли преживяване пълнотата на Божествената Любов? Защото тази любов, която човек преживява сега на Земята, е само слабо отражение, бледа проекция на пълнотата на Божията Любов.

 

- Това е така, но не може да се разправя на всички хора, защото няма да го разберат. Любовта трябва да бъде към Всичко, и като се каже Всичко, се подразбира Цялото, Бог и Всичко, което Бог е създал.

 

* * *

 

Беседите, които Учителя държа на Яворови присои през лятото на 1934 г., са отпечатани в томчето „Великото в живота". След тези две летувания в 1933 и 1934 г. ние често идвахме тук, за да възкръснат живо в съзнанието ни красивите моменти, преживяни с обичния ни Учител на тези свещени места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...