Jump to content

Любовта в новата епоха


Recommended Posts

Любовта в новата епоха

В частен разговор с един брат, Учителя каза:

 

- У много религиозни хора има напластени неща от миналото, например ревност, подозрение, съмнение и когато тези работи ги има, не може да се образува братство. То не е онова Божественото, което сплотява хората.

 

Някой човек го е срам от Любовта. То е, понеже неговата любов има примеси. Затова човек трябва да има чисти мисли и желания и любовта, като минава през тази чиста среда, не добива примеси. Когато твоето съзнание е нечисто, не може да се повдигне в по-горна област.

 

Божествената Любов иде да обнови света.

 

В Божествената Любов има растеж. В нея няма еротичен елемент.

 

Двама души, които се обичат, трябва да знаят каква дистанция да поставят помежду си. Тя не трябва да бъде нито много голяма, нито много малка. Разумността ще ви каже каква да бъде дистанцията.

 

Любовта е огън. Трябва да те стопля, но не да те изгори. Ако се доближиш много близко до огъня, ще изгориш.

 

- Казахте в лекцията, че човек трябва да има връзка само с едно същество, само с Бога, с никой друг да не се свързва. Какво значи това?

 

- Да обичаш без връзка, значи да не влагаш корист в любовта. Да нямаш никакъв страх, че някой друг може да обсеби това, което обичаш. Не очаквай никакви лични облаги от любовта.

 

Да имаш Божествена любов, това значи да се стремиш към Центъра, към Бога.

 

Ако двама отивате към Бога, вие сте приятели. Ако се отдалечавате от Бога, вие сте неприятели.

 

Любовта има съвсем особено качество. Когато влезе в човека, тя му дава подтик да чете, да учи, да работи за Господа. Човек се възхищава от всичко красиво, във всичко вижда възвишеното. Това, което хората проявяват като любов, не е Любов, то е едно обикновено чувство.

 

Като намериш Божественото в човека, ти си намерил същинския човек. А човешкото е сянка.

 

При Божествената Любов ти виждаш и обичаш Бога в човека. А това, което наричат в света любов - човешката любов - това не е никаква любов. Това е както, когато турят парче примамка в капана.

 

Братът попита:

 

- Вие вчера казахте, че можем да обичаме, както Христос обича.

 

Учителя отговори:

 

- Христос е казал: „Аз и Отец Ми ще направим жилище във вас".

 

Можем да обичаме като Христа, или по-добре - да дадем ход да се прояви Христос в нас. Апостол Павел казва: „Не живея аз, но Христос живее в мен".

 

Любовта е проява на Бога. Който се е домогнал до този велик закон, той е придобил всичко.

 

Небето е навсякъде, където има любов, дето има разумен живот. Дето Любовта отсъствува, там е адът. Който не люби, той е в смъртта. Любовта носи Божествените дарби. Докато не се нахрани с Любов, човек не може да бъде фактор в живота.

 

Разликата между влюбването и Божествената Любов е в следното: Ако любовта ти към някого не хвърля сянка върху любовта ти към Бога, тази любов е Божествена. Но ако твоята любов към някого хвърля сянка върху любовта ти към Бога, тогава тази любов не е Божествена, има нещо нечисто в нея, има примес.

 

Да желаеш да те обича онзи, когото обичаш, това са човешки работи.

 

В Божествения свят не може да влезе едно същество неразумно. В Божествения свят всички същества са разумни.

 

За да може да има висока връзка на любов, двама души, които се обичат, трябва да се разбират.

 

Когато дойде Любовта, тя ще те постави във връзка с напредналите души, с душите, които са като скъпоценните камъни. Божествената любов е вечна и непреривна.

 

При Любовта, в каквато и да е форма, всичко е хубаво. Само че от физическата любов хората очакват това, което тя не може да даде. Физическата любов малко допринася на човека.

 

За Любовта на Христа се говори в следния стих: „Който има Духа Христов..." Под „Духа Христов" се разбира Любовта на Христа. Тепърва хората има да изучават Любовта. Те са в невежество и неразбиране. Християните мислят, че разбират Любовта. Човек, докато не приложи Любовта, не може да я познае. Докато не ядеш от яденето, не може да го познаеш. Някой казва: „Аз те обичам". Но това не е Любов. Като кажа: „Аз ще платя дълговете ти" и наистина платя от Любов, плащането е важно, а не думите.

 

При истинската Любов човек се радва. Когато обичаш и не се радваш, това не е Любов. Хора, които се обичат, се привличат.

 

Писанието казва: Христос възлюби грешните, преди да бъдат праведни". Ти питаш: „Как да обичам?" - Като Христа! Ще кажеш: ,Христос можеше, и аз мога". Истинската Любов е тази, която може да издържи всички грехове на хората. Любов, която не може да устоява на греховете на хората, това не е Любов. Това е моето определение. Няма да се спирате на греховете на хората! Съвършената любов е без сенки. Когато дойдете до съвършената Любов, вие ще се намерите в безконечен свят.

 

Ако твоята любов може да заличи вътре в теб твоите погрешки и погрешките на твоите ближни, това е Любов.

 

Мъчно е да простиш; не само да простиш, но и да забравиш; не само да забравиш, но и помен да не остане от това; и там, дето са били най-лошите работи, да турите най-хубавите неща за този, когото сте мразили. Като дойдете до тази Любов, вие сте безсмъртни, вие сте безгранични. Когато дойде тази Любов във вас, вие ще създадете един свят на красота около себе си, един свят на Любов, на мир, на радост, на веселие, на хармония, на блаженство.

 

Когато си във връзка с тази велика Любов, тогава разбираш Учителя си. Когато намериш Учителя си, когато и Той те намери, твоят Учител ще бъде сляп за твоите погрешки.

 

Любовта ви трябва да бъде такава, че да вървите напред.

 

Всеки от вас чрез Любовта си трябва да заличи в своя ум и в своето сърце всички свои погрешки; и когато ги заличите, тогава ще дойде Господ да пише. Господ иска чиста книга, на която да пише своето Слово.

 

Любовта ще заличи най-първо вашите погрешки, за да тръгнете напред. Тогава ще завършите Школата и ще влезете къде? В Новата епоха, дето нито за мъж отиват, нито се женят, но са като ангелите. Тази епоха ще дойде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...