Jump to content

П л а н и н а т а


Recommended Posts

ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ

 

П л а н и н а т а

 

Днес е Благовещение. Бяхме на екскурзия на Витоша с Учителя. Прекарахме незабравим ден. Една нова светла страница в нашия живот. Играхме Паневритмия на поляната при Ел Шадай. Някои братя и сестри свириха при Паневритмията със своите инструменти. Имахме разговор с Учителя и след това общ обяд. Към 4 часа направихме обща молитва и поехме надолу. На връщане се спирахме на красиви полянки и Учителя винаги изказваше някои интересни мисли. Пред нас се простираха Софийското поле, Стара планина, Плана, Лозенските възвишения. Като се върнахме на Изгрева, както винаги ни чакаше картофена супа в малкия салон. След завършване на вечерята изпяхме няколко песни, придружени от пиано и цигулка. Всички лица бяха освежени от планината, излъчваха бодрост и светлина и малко бяха изгорели от слънцето. Стана въпрос за значението на екскурзиите в планината. Учителя каза:

 

- Планинските места са пълни с енергии. Те са благословеше. Благодарете, че днешният ден е хубав. Не мислете за бъдещето.

 

Витоша е много динамична. Тя е акумулатор на грамадни електромагнитни сили. Ако нямаше Черни връх, София би изгубила половината от своята красота.

 

Сухите хора ако са болни, могат да се лекуват по-до-бре в планинските места, а пълните - в ниските места. В планинските места има повече електричество, а в ниските има повече магнетизъм. В планините изобщо са събрани електромагнитни енергии в запас.

 

Египтяните понеже са нямали планини, са създали своите пирамиди. За мисълта са необходими планински места. Пирамидите играят роля на планини. От колко далеч са носили камъни за изграждането им!

 

Водя ви на планината, за да ви уча как да живеете. Сега е месец април. По това време в планината има много прана. Да си вземете! Сега праната е по-изобилна, отколкото през другите сезони. През пролетта има прилив на прана и понеже растителността не е още събудена, тя приема по-малко и остава свободна прана. Корените се събуждат по-рано от другите части на растението. Те поглъщат малко от праната, която минава покрай тях и излиза на повръхността. После вече, като се събуди растителността, тя поглъща по-голямо количество от праната. Затова са много полезни екскурзиите през февруари, март и началото на април, докато не се е развила растителността.

 

- Какво влияние има планината за духовния растеж на човека?

 

- Планините представляват акумулатори. Човек представлява трансформатор. Като идеш на планината, трябва да знаеш да трансформираш енергията, която тя ти дава. Ако не я трансформираш, нищо не печелиш. В трансформирането стои всичкото. Когато трансформираш една енергия, тогава получаваш живот. А няма ли трансформиране, енергията остава в латентно състояние.

 

В духовния свят съмнението представлява камъни. Когато дойдеш до някой камък, можеш да се спънеш в него и да паднеш. Като дойдеш при него, тури го настрана и го заобиколи. Такг1ва една разходка в планината има голямо значение. Видиш един камък, преместиш го и го отминаваш. Също така лесно можете да отхвърлите съмнението от вашето съзнание.

 

И други елементи на планината могат да се вземат като символи. Например на милосърдието, на любовта, на всички положителни и отрицателни неща можете да намерите символи в планината.

 

Тя има и друго значение за духовния растеж: някои отрицателни състояния, които имате, като се изкачите на планината изчезват, вие се справяте с тях.

 

Когато отидете на планината и имате неправилни мисли, чувства и постъпки, обикновено времето се разваля, започва да духа вятър, а щом се държите добре, съществата там са много учтиви, няма вятър.

 

Едно лято братя и сестри бяха спали на Мусала, като три дена имаше непрекъснато дъжд, но никой не настина. За да стане така, човек трябва да спазва на планината известни хигиенични правила. В Школата колко опити съм дал! Зиме сме излизали на снега горе на Витоша и нито един не е измръзвал. Тук беше студено, а там топло - 19 градуса температура. Когато сме в хармония, природата се съобразява с нас. Щом дойде грехът, дисхар-монията, веднага се разваля времето.

 

На планината човек изучава един закон - как да се подмладява.

 

Тези хора, които живеят в планините, обаче умът им е в долините, не се ползуват. Като дойдеш на планината, да не мислиш за долината! Веднъж при мен дойде един говедар и ми казва: „Скитаме се по планините и сме подивели". Трябва разбиране, трябва философия. Ако е някой философ-говедар, тогава е друго.

 

Един човек като живее на планината известно време, пак трябва да слезе в долината. Не трябва постоянно да живее в планината.

 

Когато човек пада или се подхлъзва като върви в планината, винаги това означава, че е минала една лоша, чужда мисъл през него. Ако имаш добра мисъл, няма да падаш. Та като се качиш на планината, не говори и не мисли за това, че с някого се караш, че някой не ти дава това, което ти дължи и пр. На планината смятай, че работите ти с всички хора са уредени.

 

Планината има дълбоко влияние върху нервната система, върху черния дроб и пр. Влиянието й върху черния дроб се изразява в това, че се премахва лошото настроение, подобрява се разположението на духа. Всичко това се дължи на праната, която се влива в организма. Но планината има и друго, по-дълбоко влияние. Този, който е имал неврастения или други нервни страдания, може да се освободи от тях.

 

Екскурзиите са хубави, те носят живот. В седящия живот има опасност, както и в застоялата вода. Но когато пък водата се раздвижи много, има друга опасност -може да залее и отнесе всичко. Така че, необходима е умереност, мярка.

 

Тази година остана в паметта ни с дъжда, снега, града, светкавиците...

 

*

 

На Еверест, най-високия връх на Хималаите, много често стават бури. Там скоро се опитаха да отидат англичани, но не можаха. Сега се готви друга ескпеди-ция.

 

Като се качиш на най-високия връх, трябва да научиш нещо. Интересно е, че англичанинът, като се качи на такава височина, забравя, че е англичанин, изгубва своята амбиция, става вегетарианец и със седмици после не може да яде месо.

 

Хималаите, които са най-високата планина, кога се съградиха? Те са сравнително млада планина. Тяхното създаване има своята дълбока причина. В бъдеще ще се създадат може би още по-високи върхове на Земята.

 

На Мусала някои сестри се излъчиха. СЦе попитате на какво се дължи излъчването в случая. Налягането е по-ниско и стаЗа по-голямо разширение. Този връх е електри-чен. Мусала е една голяма електрическа батерия. Сините камъни са магнетични. Мусала е бил много по-висок. Тук е имало една площ, широка 400 километра. Този връх не е потъвал никога. А България няколко пъти се е издигала и е хлътвала. Средиземно море е било долина, която после е потънала. Цяла Македония и Беломорието постепенно потъват. Първите култури на Мусала съществуват в

 

библиотеките на невидимия свят.

 

*

 

На екскурзия в планината, когато времето е хубаво, ние сме в причинния свят. Когато има вятър, буря, сме в умствения свят. А когато има облаци, мъгла, ние сме в астралния свят. Когато се върнем у дома си, ние сме във физическия свят.

 

Една сестра каза:

 

- Един брат, когато спал край Грънчарското езеро, сънувал, че едно същество идва при него, отваря близката канара и го завежда вътре в канарата, дето имало обширни помещения - салони, стаи и пр. И това същество почнало да разправя на брата как живеят там съществата и какво работят. Дали всичко това е реално?

 

Учителя отговори:

 

- Да, всичко това е било реално. Изобщо трябва да се знае принципът: Всякога висшите същества живеят по планините в такива места, дето човешкия крак не стъпва. Те обичат чистотата.

 

- Учителю, ще Ви помолим да ни покажете такива места като отидем следващата година на Рила.

 

- На Земята - отговори Учителя, - има места по-хубави от рая, много чисти.

 

Една сестра помоли: „Кажете ни нещо за Седемте рилски езера".

 

Учителя каза:

 

- Близнаците са духовният свят. Петото езеро -Бъбрекът и Шестото езеро - Сърцето са умствения свят, а горното езеро - Седмото - е Божествения свят. Второто езеро - Елбур е граница между физическия и духовния свят. Първото езеро е на материалните блага. Елбур е на доброто. Третото езеро е на хубавото, на красивото. Близнаците е на приятелството. Бъбрекът е на чистотата. Шестото езеро е обмяна на любовта. Най-горното, Седмото е Божественото. Тези места при езерата са магнетични и са чисти. Цялото място е магнетично и особено при чешмата. При чешмата има изобилно ултравиолетови лъчи. Водата в чешмата иде от Езерото на Чистотата. В самото езеро тя е чиста и още повече се пречиства, като се прецежда още веднъж през пластовете. Тя е много бистра и хубава вода.

 

На Земята има центрове, които са врати на живота, и водата, която минава през тези врати на живота, е вече свещена и има силно действие. Тези врати се пазят.

 

И вода с голямо и силно действие, с изобилен живот има в непристъпните, свещени места в планините, които

 

се пазят от посветените. Непристъпни места са те!

 

*

 

Мястото, през което отиваме на Бивака, толкова сме го поляризирали, че като минаваме оттам, ние се лекуваме. То има хубава аура. По пътя, по който минаваме,

 

Всеки може да се лекува Вече, защото там рядко минават

 

другите. Малцина минават по същия път.

 

*

 

Палестина е била избрана, понеже месността е подходяща за духовна работа - тя е много скалиста. България е избрана, понеже в България има много планини. Без планини не може.

 

Когато правиш екскурзия, не е все едно дали я правиш в четвъртък, В петък или В друг някой ден. Всеки ден си има свое значение. Петък е ден на Венера, екскурзията В петък е за облагородяване на сърцето. Ако искаш да развиеш нещо благородно, възвишено у себе си, избери четвъртък за екскурзия. За развиване на остър ум избери сряда. Ако си малодушен, мекошав, избери за екскурзия вторник. Ако

 

искаш да развиеш въображението си, избери понеделник.

 

*

 

В какво се състои щастието? Вземете един ученик, чийто ум е схватлив и прозорлив. Вземете един строг професор, който е вглъбен и на студентите не обръща внимание. Обаче като види един способен ученик, той му обръща внимание. Този ученик със своите трептения привлича вниманието на професора. Тогава за него идва щастието.

 

В Природата е същото. Тя е като строг професор, който е вглъбен. Ако ти си способен, привличаш вниманието й - тя се ококори и веднага се заинтересува от теб. Човек като влезе в Природата, не трябва да мисли, че тя е мъртва. Тя има съзнание, има разумност. Има особени центрове в Природата, където се проявява съзнанието й, където то е будно. Ето какво ще стане например в един такъв център: Всеки ще ти направи услуга. Там ще намериш един овчар, който ще те нагости. Там ще намериш плодове, храна. А там, дето не е будно съзнанието на

 

Природата, какВото потърсиш или е В оскъдност, или нищо няма да намериш - няма го Съзнанието.

 

Да кажем, че електричеството В тялото не фднк-ционира правилно. Като се качи човек на Мусала, тази електрическа батерия там урегулира функционирането на електричеството в тялото му.

 

Като отидете на Мусала, изпърво се размишлява малко. Там трябва да се минат един, два деня, за да се приспособи човек.

 

*

 

Нали помните голямата буря, която имахме на Витоша при една екскурзия през януари? Това беше една хубава опитност - човек да си провери силите, какво може да направи. Такава буря не е просто само течение на вятъра, но е пълна с електричество. Долу като бяхме, изглеждаше като че ли цял водопад шуми, горе нещо свири. Казах си: „СЦе има горе работа". И имаше много падане на Витоша, имаше пълзене по ръце и крака. Значи, като отивате при Бога ще се свивате, а когато си отивате от там ще се изпъчите, защото при изкачването бяхме наведени надолу, а при слизането изпъчени назад. При бурята не остана нито един мускул нераздвижен. Направихме най-хубавите упражнения. Търкаля те бурята, но няма да те блъсне в някой камък, а на меко. Какъв разкошен изгрев имаше! Видяхме го при село Симеоново. Цялото небе на изток беше червено до една голяма височина, която обхва-щаще една трета от небесния свод. Беше величествена картина!

 

Вятърът при бурята казваше: „Трябва да мислите! И трябва да се борите, да падате и ставате, и напред да вървите". Защото, ако не вървиш напред, ще се върнеш назад... Вълната беше топла. Ако тази вълна беше студена, по никой начин не би могъл да се качи човек горе.

 

Никой нямаше там. Даже някои селяни се чудеха: „Какво

 

отиват там по това време?"

 

*

 

Когато се правят екскурзии на планината, чистенето на изворите и потоците е полезно, от една страна, понеже се укрепява месността и се добива хубава вода, а от друга страна, самата работа при изворите, потоците и чешмите въздействува върху човека - той става здрав, пълен с енергия.

 

Чрез тези чешми, които ние правим на планината, идеите ни се разнасят надолу.

 

Братята и сестрите трябва да знаят, че ако очистят гората от сухите клончета и клечки, ще се оправят и техните работи в живота.

 

За в бъдеще животът на планината ще бъде използван по-добре и по-добре ще бъде наредена програмата за всеки час. Ще се дадат някои специални научни лекции, които да ни въведат в по-дълбокото познание на природата. Ако се вгледате в едно кътче, което на пръв поглед не прави никакво впечатление, ще видите много подробности и много интересни закони, които са вложени в тези прости на вид места. Много интересни неща са написани

 

в природата - ако човек знае как да чете.

 

*

 

При Мусала казахме, че има нужда от хижа - ия направиха. При хижа „Скакавица" казахме, че трябва да се направи мост - и направиха мост. Когато искаме да направим нещо, понеже не пожелаваме само, но работим и действително искаме да го направим, каквото пожелаем става.

 

Когато отидете на планината и я обичате, тя е много чувствителна към вашата обич, отзивчива е за нея. Много се радва, че я обичате и изразява по някакъв начин обичта си към Вас. Тя е отзиВчиВа за нашата обич към нея, защото и тя обича.

 

Вие отивате на планината, за да научите велики Божии закони. Планината е място за проява на Любовта. За онзи, който разбира, планината има всички блага в себе си.

 

В бъдеще яденето няма да бъде тук, а на планината, дето ще се отива с аероплан. И гимнастическите упражнения няма да ги правят на полето, а с аероплан ще отиват в планината, ще ги направят и ще се Върнат пак на работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...