Jump to content

5. Послание до Църквата в Сардис - Пета културна епоха


Recommended Posts

5. Послание до Църквата в Сардис - Пета културна епоха

Следващото Послание е отправено към Църквата в Сардис, която представя Петата културна епоха - Западноевропейската. В Апокалипсиса е описана по следния начин: "До Ангела на Сардиската Църква пиши: Това казва Оня, Който има седемте Божии Духове и седемте Звезди: Зная твоите дела, че на име си жив, но си мъртъв. Бодърствай и закрепи останалото, което е близу до умиране; защото не намерих някои от твоите съвършени пред Моя Бог. Помни, прочее, какво си приел и какво си чул, и пази го, и покай се. И тъй, ако не бодърстваш, ще дойда като крадец; и няма да знаеш в кой час ще дойда връх тебе. Но имаш няколко души в Сардис, които не са осквернили дрехите си и ще ходят с Мене в бели дрехи, защото са достойни. Който победи, ще се облече така в бели дрехи; и Аз никога няма да излича името му от Книгата на Живота, но ще изповядам имего му пред Отца Си и пред Неговите ангели. Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към Църквите." /3;1-6/.

Всичко, което се казва за Църквата в Сардис, т.е. за Петата културна епоха, в която живеем, е пълно със значение. Но ще кажа само по няколко думи за основните положения. Така под седемте Духове Божии и седемте Звезди тук се подразбира целокупния човек, който се състои от седем принципа, които са проникнати от Христовия Принцип. Те са следните: физическо тяло, етерно тяло, астрално тяло, в средата Принципът на Аза. След това следват: тялото на Любовта, което е претвореното астрално тяло и което в индуската езотерична наука наричат Манас, а в Западната окултна наука наричат Висше Себе. След това следва тялото на Мъдростта, което е претворено етерно тяло и на Изток наричат Будхи, а на Запад - Дух на Живота. И най-после следва тялото на Истината, което е претворено физическо тяло; на Изток е наречено Атма, а на Запад - Човешки Дух. Това са седем субстанции, чрез които се изявява Божественото Начало в човека. Това са седемте члена на един и същ ръководен Принцип. Окултният израз за тях е седемте Духове Божии у човека.

Що се отнася до седемте Звезди, то те означават това, което е сега човек, и това, което трябва да стане впоследствие. Те означават последователните преминавания на Земята през периодите: Сатурн, Слънце, Луна, Земя, Юпитер, Венера и Вулкан. Тези Звезди, това са стъпалата на човешката еволюция. В Петата културна епоха човек е слязъл най-дълбоко в материята и трябва да се издигне до висините на Духа, следвайки Великото Същество, държащо в Ръката Си седемте Божии Духове и седемте Звезди, Което посочва Пътя на човека. Ако ние поемем този Път, той ще ни въведе в истинския живот на Духа, Живота на Любовта и Мъдростта.

Задачата на Петата културна епоха е била да развие човешкия интелект, човешкия ум, като носител на Светлината на Божествения Дух. И Духът казва в Посланието, че в нашата епоха е намерил много малко, които вървят в правия Път, в Пътя на Духа, затова казва: Зная твоите дела, че на име си жив, но си мъртъв... но все пак има няколко души, които ходят с Мене в бели дрехи. Изразът на думи си жив, но си мъртъв означава, че интелектът няма живот в себе си и само говори за живота, без сам да го има в себе си.

Такава е характеристиката на нашата епоха, когато човек е потънал дълбоко в материята и малцина са, които живеят в Духа и следват Пътя на Любовта и Светлината. Те са облечени в бели дрехи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...