Jump to content

4. ИСТИНСКИЯТ САЛОН


Recommended Posts

4. ИСТИНСКИЯТ САЛОН

Марийка Костадинова, гр. Русе. Бащата на брат Боян Ковачев бе построил в двора си салон за братството. Там се събирахме, четяхме беседи, правехме братски вечери, изнасяхме литературни и музикални програми, сказки и т. н.
Веднъж, като отивам на молитва в салона, виждам на вратата обява, че салона се продава. Имах събрани към 800 лв. Посъветвах се със сестра Пенка и брат Иван и решихме да съберем помежду си необходимата сума и да откупим салона.
Отидох при сестра Босилка, съпругата на брат Боян, поздравих я и я запитах дали е вярно, че продават салона.
Тя ми отговори, че не салона, а къщата щели да продават. Но скоро след това разбрахме, че салонът е продаден. Много плаках и много тъгувах за това. Там гдето бяхме пели духовни песни и бяхме отправяли песни към Бога, щяха да живеят чужди хора.
Веднъж срещнах брат Боян и му казах: „Брат, защо продаде салона на чужди хора? Ние от братството щяхме да съберем сумата и щяхме да ти платим?" А той ми отговори: „Братята са горе. Тук на земята няма братя". „Защо постъпи той така?", си казах аз. И отговорът дойде.
Преди години брат Боян бил обърнал салона в мебелна работилница. Брат Петър Филипов отишъл при него и го попитал, колко пари иска, за да си построи нова работилница, а да отстъпи салона за братството. Отговорът бил: „Сто хиляди лева". Брат Филипов и брат Новаков събрали тая сума и му я дали. След време брат Боян върнал парите, но по свои съображения предпочел да го продаде салона на други хора.
Така Русенското братство остана без салон, с което загубихме много: разпиляхме се и загаснахме.
Скоро след продаването на братския салон, понеже много скърбях за продаването му, сънувам една нощ следното: Виждам сестра Генка отива да посреща слънцето. Едни глас „отвътре" ми казва: „Ето, сестра Генка отива на салон". Разбрах, че от Горе искат да ме успокоят за загубата на салона и да ми покажат, че цялата Природа е братски салон. (Записала Пенка Краева, гр. Русе)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...