Jump to content

26. ИДЕАЛИ И КОМУНИ


Recommended Posts

26. ИДЕАЛИ И КОМУНИ

През лятото на 1923 година аз се чудех кой път да хвана. Дали да следвам за лекар, това ме влечеше (като ще прислужвам във вегетарианския ресторант обед и вечер, за да мога сам да се издържам и да уча), или да стана учител в родното си село. Получих телеграма от началника на пощата във Водица, с която ми честитеше учителствуването в прогимназията на селото. Тогава идеализмът ми стигна дотам, че аз пожелах да отида в някоя комуна да работя.

Отидох в гр. Русе, в братската комуна, в местността Свирчовица. Младото семейство, мъж и жена, които работеха там, ми разказаха следното: „Ние се оженихме и от идеализъм дойдохме тук да работим и братски да живеем." Жената имала много чеиз, мъжът си имал хубави работни костюми и работели вече няколко години. Изпокъсали се дрехите им, а от комуната не им купили нито една дреха. Братята Маркови си гледали магазина в града, от който си печелели и се препитавали. А за комуната само съвет давали. Брат Ватев, който бил ръководител и получавал хубава заплата като военен ковчежник, и той себе си гледал. Брат Георги Димитров с другарката си чехкиня, и той си имал добри доходи. Брат Тодор и синът му Боян също си имали доходи, а когато се прибере нещо от комуната, дохождали тия братя готованци комунари и си разпределяли плодовете, гроздето и пр. А младото семейство работело денонощно и изнемогвало. Тези млади хора ми казаха, че ще напуснат Свирчовица и ще отидат да си търсят прехраната другаде. Комуна без трудови хора не се образува.

ВК: Това ли е комуната в Русе, за която се е говорило? Кои бяха членове и имаше ли млади хора и т. н., момичета, момчета? ПГ: Всички бяха стари хора. Дори ходих у една стара учителка, пенсионерка, която живееше в железничарското училище. Като влязох, тя ме посрещна и гледам - отворена книга на масата. Тогава тя отиде в другата стая нещо да вземе, а аз прочетох: „Когато отидете при някоя нива, която е избуяла, погледнете хубаво житото и се порадвайте на неговото развълнувано положение при подухването на вятъра. От кладенец, който е на север, вода не пийте." Тъкмо прочетох такива някои съвети и тя, като влезе, каза: „Не, няма да пипаш, тази беседа е само за братя и сестри, а не за вънкашни хора." И сграбчи томчето и го скри.

Така, млади хора нямаше в тази комуна. Работеха само това младо семейство, а всичките други бяха старци. Даже и Явашев, който си бе дал там имота и нивите, като бяхме през 1922 г. на събора в Търново, след като Учителят говори, че човек трябва да се отдава на молитва, на съзерцание къмто Бога, и зададе въпрос: „Брат Явашев, в дадения момент Вие за какво мислите?" А той се засмя и отговори: „Мисля си за Свирчовица, за имота си!" И се изсмяха всички съборяни. Че концентрация е нужна, но където ти е умът, там ти е и сърцето, а където ти е богатството, там ти е и умът.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...