Jump to content

7. БОРИС ГЕОРГИЕВ И ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ (МАЙСТОРА)


Recommended Posts

7. БОРИС ГЕОРГИЕВ И ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ (МАЙСТОРА)

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

Владимир Димитров (Майстора) е роден на 1.02.1882 г. в село Фролош, Кюстендилски окръг. През 1903 г. постъпва в рисувателното училище в София. Преминава през толстоизма, после се запознава с идеите на тесните социалисти, а по-късно след срещата си с Борис Георгиев се запознава и с идеите на Учителя Дънов. След като се завръща в България, Борис Георгиев урежда изложба в Художествената академия през 1922 г. След срещата си с Владимир Димитров, то Борис Георгиев му прави портрет „Земетръсът". Това е едно пророчество за цялата история на света през този век.
През есента на 1922 г. Борис Георгиев заминава за Италия като взима със себе си и Владимир Димитров (Майстора). Там се организира изложба на Майстора. Той се среща със сенатора Джон Крейн, който му купува картините и го подпомага финансово, така че от 1924 до 1927 г. Майсторът е осигурен и работи за Крейн. По-късно се връща в България и се установява в село Шишковци, създава свой стил, самобитно творчество, свързано с живота на народа. Всяка една рисунка има идейна композиция, оставила следа от неговия вътрешен мир.
При посещенията си при Борис Георгиев в София, то Владимир Димитров (Майстора) е бил виждан нееднократно на Изгрева заедно с него. Той не е правил и не е рисувал, доколкото ми е известно някого от Изгрева при своите посещения там.
Докато Борис Георгиев е живял на Изгрева и имал срещи както с Учителя Дънов, така и оживена кореспонденция с изгревяни, то Майсторът е имал друг път на идейно творчество и мироглед.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...