Jump to content

6. Основи на морала


Recommended Posts

VI. Основи на морала

Мисълта за морала се появила, когато човекът се отклонил от правия път на живота, от правилните отношения към хората, към природата, към Твореца, с цел да се ораничи от тия неправилни отношения. Затова и Великите Учители, главно Христос, са посочвали възвишените добродетели с цел да може човек да се усъвършенствува в живота.
Според едни, моралът е онзи природен и неизменен закон, който кара човека да разбере, че той има права, но и задължения.
Обаче, от висше научно и духовно гледище, моралът е доброто в сърцето на човека. Доброто, това е зародишът, една семка, която е поставена от приро­дата в човешкото сърце. Това са възможностите за човешкото усъвършенствуване.
Този морал се състои от безкористната любов, истината и правдата, про­явени с мъдрост в тяхната пълнота и чистота. А съвкупността на тия сили в живо­та, това е доброто. Христос го изразил с думите: «Любов към Твореца, любов към ближния и любов към себе си.»
С една дума, човек трябва да прояви разумното и да има добри отношения към Създателя и към всички живи същества. Ония, които считат, че някои са атеисти - безбожници, не са прави. В света няма човек, който да не е верующ. Само че едни вярват в едно, други - в друго. Важно е преди всичко как човек се проявява в живота.
Едно е важно. Всички вярваме еднакво в хляба, във водата, въздуха, свет­лината и ги използваме, всеки според степента на своето съзнание. Обаче, ако един верующ, религиозен - християнин, вярва в Бога, вярва в Христа, а върши непростени работи в живота си, той е за осъждане. Той е по-долу и от този, когото считат атеист, безбожник. Обаче, ако безбожникът вярва в доброто, про­явява безкористна любов към всички, живее в истината и правдата и ги проявя­ва на дело, такъв човек е много по-горе и от религиозния.
Следователно единият има етикет - религиозен, но няма дела - съдържа­ние; друг - безбожник, няма етикет, но има дела - съдържание, което е красиво.
По моему, и двамата имат нужда от повече съзнание: религиозният - от дела, а другият - от истинска вяра. Аз чакам, а и всички честни и добри люде чакат - християните, славяните, да проявят основите на Христовото учение, за­едно с новите и хубави идеи, в тяхната пълнота и чистота. Стига вече тия лъжливи етикети! Стига вече някои, със свещеното Писание в ръце, шест дни лъжатсвета, а седмия - и Твореца, а вършат разни престъпления и пак парадират, че са хрис­тияни. Това е гавра с великото учение.
И затова, когато човек се отклонил от правилния път на живота, забравил е своите задължения, явява се моралът, като правило, да се не отклонява от тия задължения.
Моралът в живота на хората е общ и индивидуален. При това, за едни хора известна постъпка се счита за морална, за други - не. А това е защото нещата се гледат субективно, през личните чувства, върху базата на егоизма.
И затова, човек, който говори за морал, а не го живее, за него казваме, че е неморален.
Учените хора - психолози, физиолози, физиогномисти, френолози - са от­крили, че моралните качества и добродетели на човека се намират на горната част на главата. Това са няколко центрове - милосърдието, в горната предна част на челото. След това - центърът на благоговението, по-горе от първото. То­ва е качество на почит към природата, към Твореца, към хората, към родители, възпитатели, учени и др. След тях иде вярата, надеждата, съвестта, честността и твърдостта.
Ще спомена само за честността, като основа на морала, и малко за мило­сърдието.
Някои мислят, че моралът се състои само във външната - нравствената страна на личността. Вярно е, че Христос, преди 2000 години, като идеалист и най-велик комунист, повдигна първо авторитета на жената, като узакони еднобрачието в семейството. По-рано тя беше гавра в ръцете на мъжа. Той изказа една велика мисъл: «Ако мъж погледне една жена и я пожелае, той е прелюбодействувал вече.» Следователно същото е и за жената. С това Той създаде велик морал в семейството и предпазване от заразителни болести.
Нима сега, след 2000 години, жената пак ще се унижи, та да е играчка в ръцете на мъжа? Да не бъде! Нима разумният мъж ще счита жената като плячка и ще върши непростени неща? Да не бъде!
Ние, българите, сме нравствено запазен народ и трябва да се запазим! Изключенията не трябва да се увеличават. Ние трябва вече широко да прило­жим този морал.
Нима е морално един човек да лъже, да краде, да мрази, да завижда, да е алчен, горделив, клюкар?
Нима е морално човек да се напива и оставя семейството си в мизерия и страдания?
Нима е морално да злоупотребяваме с пищна храна, макар да сме състоя­телни, в ущърб на другите?
Нима е морално да кроим пъклени планове как да напакостим на другите?
Нима е морално да водим неразумен и разгулен живот, ако имаме пари?
Нима е морално аз да живея, а брат ми, ако ще и да мре?
Не, това са неразумни и животински прояви. Това са прояви на хищните животни.
Нима е разумно и красиво да се дели и Христовото учение на клонки, и всяка клонка да мисли, че е на правата страна, а другите - на крив път?
Не, сега трябва да се подеме новото във всички области на живота и да се работи разумно. Трябват вече хора образци, с дела, за да проповядват. Стига вече само говорене и злоупотреба с търпението на народа.
Творците на новото, идеалното, моралното и пр., това са чистите и добри люде, които са се освободили от лъжата, кражбата, гордостта, завистта, омра­зата, алчността - плод на егоизма, и са развили всички благородни прояви, па били те верующи или атеисти. Такива хора гледат да открият само една добра черта и у най-лошия човек, защото и той е частица от цялото. А добри черти има положително у всякого. Тези хора работят върху всеки лош човек, да му помог­нат да се издигне, защото е частица на цялото. Старите схващания са тъкмо обратни. Ако видят 98 добри качества, само за една или две погрешки могат много да му напакостят.
Ето защо, тези чисти и добри люде работят разумно за общото благо на цялото.
Затова сега се иска съзнателна и ударна работя от всички, особено от идеалистите. И те работят!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...