Jump to content

2. Евангелист от гр. Ямбол


Recommended Posts

2. Евангелист от гр. Ямбол

ИЗПИТИ НА УЧЕНИКА

12 лекция от Учителя, държана на 7 декември 1932 г. София-Изгрев.

- В: Новата мисъл. Лекции от Учителя на Общия окултен клас,

Г. XII (1932-1933), т. 2.

София, 1947, с. 274-278.

... Като четете Евангелието, натъквате се на притчата за блудния син. Бащата познаваше сина си, но синът не го познаваше. Синът напусна баща си и отиде в чужбина, дето прахоса парите си, разсипа живота си и като видя, че нищо не му остана, върна се при баща си с желание да остане при него, като един от последните слуги. Бащата се зарадва и го прие с любов. Когато го изпращаше, любовта му беше пълна със скръб; като го посрещна, любовта му беше пълна с радост. Бащата прости на сина си и го прие с любов.
Той даде пример, как се прощава. Ако някой вземе парите ти, не го търси, прости му. - Как да простя? - Ще простиш, за да се повдигнеш. Това е изкушение, с което сам трябва да се справиш. Много изкушения има в света, с които човек трябва да се справи.
Изкушенията идат от самосъзнанието.
Вчера един млад брат поправяше цимента около салона. Един евангелски проповедник се спря пред него и го запита: Защо поправяш цимента, не знаеш ли, че Христос иде и ще изгори земята? Братът го погледна, обърна внимание на облеклото му. Видя, че е добре облечен, с хубави, нови обувки. Той си помисли: Нали земята ще изгори, защо си облечен толкова добре? Проповедникът мисли, че само той живее правилно, само той разбира живота.
Често религиозните изпадат в лицемерие. Те се страхуват от истината.
Едно лято бях в Ямбол, държах беседа. Един евангелски проповедник ме слушаше и като се свърши беседата, каза на окръжаващите:
- Аз не съм съгласен с това, което чух.
После, като останахме двамата, той се обърна към мене и тихо ми пошепна:
 
- Слушай, всичко, което чух, е вярно. Аз съм напълно съгласен с думите ти, но ако започна да проповядвам по същия начин, скоро ще ми отнемат службата. Ти, както разбирам, предвиждаш всичко. Кажи ми, ще се оправят ли моите работи?
 
- Твоите работи ще се оправят, когато се оправи умът ти и започнеш да говориш истината. Време е вече да излезеш от областта на самосъзнанието, да се повдигнеш.
 
- Трябва ли да минавам от една черква в друга?
 
- Не е въпрос до черквите. Ти ще се повдигаш, ще минаваш от по-низко в по-високо състояние на съзнанието, както ученикът от отделенията минава в прогимназията, гимназията и най-после влиза в университета.
 
Някой казва: По-добре да умра, да се освободя от мъчнотиите си.
 
- И да умреш, пак няма да се освободиш. Ето, бедният Лазар умря, и отиде в лоното на Аврама. Богатият умря и отиде в ада. Кой от двамата беше свободен? Богатият запита Аврама, защо бедният Лазар е в лоното на Аврама, защо и той не е при него. Аврам отговори: Лазар през целият си живот страда, а ти яде и пи, за никого не помисли. Сега Лазар ще яде и пие, а ти ще страдаш. - Тогава прати Лазар да ми накваси устните. Аврам му каза: Между него и тебе има голяма пропаст, която не може да се мине. Ти трябва да измениш възгледите си, да мислиш по нов начин, за да влезеш във връзка с Лазара.
 
Да оставим този въпрос настрана. За да се развивате правилно, вие се нуждаете от ново разбиране, от нова светлина. Христос донесе тази светлина, но малцина я приеха.
Той извади човека от областта на самосъзнанието и го насочи към Божественото съзнание, дето е радостта.
Ако съжаляваш, че си дал една чаша или едно шише вода на своя ближен, ти си още в самосъзнанието. Пред тебе има цял извор. Колкото и да черпи вода от него твоя ближен, тя няма да се свърши.
В Божествения свят водата извира, и хлябът никога не се свършва. Там е живият хляб. Колкото да ядеш, за всички ще има изобилно. Там и дрехите не се свършват: ще има и за тебе и за ближния ти. Като влиза в Божествения свят, човек се чувствува ученик. Там му се дават условия за учене. Като свърши този университет, той се подлага на последния изпит - разпятието. Христос мина през този изпит и разреши правилно задачата си. И вие трябва да минете през същия изпит.
 
- Кога ще бъде това? - Не е важно кога. Важно е да бъдете готови. За някои изпитът иде тогава, когато не са готови. Те предварително започват да треперят и казват: Да ни пази Господ от страдания!
 
Някой казва: Искам да замина за другия свят, по-скоро да се освободя от страданията. - Много ще теглиш, докато дойдеш до освобождаването.
Христос мина през смъртта, но след три деня възкръсна. И вие, като отидете в другия свят, ще срещнете свои стари възгледи - вашите деди и прадеди, с които трябва да се справите. След това ще продължите пътя си нагоре.
Казвате: Христос е минал през големи страдания. - Това се знае отчасти. Много от страданията на Христа не са познати на човечеството, но Той се справил добре с тях, разрешил е всичките си задачи. След това Той казва:
"Аз съм пътят, истината и животът. Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога".
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...