Jump to content

8. Свищовските училища в периода 1883-1887


Recommended Posts

8. Свищовските училища в периода 1883-1887

Свищов е на едно от видните места в културно-просветно отношение между другите градове в България. Едни от първите добре уредени училища са били в този град. Като се започне с първата детска градина на Никола Живков, и се премине през първото светско училище, наречено елино-греческо, на Емануил Васкидович и основано през 1815 година, първото класно училище, наречено славяно-елинско на Христаки Павлович, основано през 1831 година, първото частно /приватно/ търговско училище на Димитър Шишманов създадено през 1872 г. и се стига до първата на Балканския полуостров Държавна търговска гимназия. Филип Станиславов от село Ореш, Свищовско е издал и първата печатна книга на новобългарски език, през 1651 г. Тук е създадена и първата българска обществена библиотека към първото читалище в страната.
От тези училища са излезли свищовци, които после са станали видни общественици, държавници, дипломати, професори, писатели, учители, лекари. През периода когато Петър Дънов учи в Свищов, там функционират различни по профил училища както заедно с обособено ученическо дружество:

Класно градско мъжко училище

Това е всъщност гимназията в Свищов, приемник на първото класно училище в България основано от на Христаки Павлович през 1831 г. По-късно в това училище през 1923-1924 година ще учителства Боян Боев.

Девическо училище към женското дружество "Съгласие"

Това училище е построено в Преображенския квартал на града от женското дружество "Съгласие" върху място, което е дарение от Еленка К. Аврамова.

Държавна търговска гимназия

С решение на Народното събрание от 1883 година е основана Държавната търговска гимназия в Свищов - първата на балканския полуостров. Била е първоначално в сградата на турското училище в центъра на града, а от 1895 година се пренася в нова модерна сграда, проектирана от архитекта като умален модел на виенския университет.

Американско научно-богословско училище

Това училище е функционирало 22 години. То притежава съвършена за времето си учебна програма включваща 20 учебни предмета, модерни кабинети по физика и химия с учебни пособия и материали, преподаватели с бакалавърски степени от американски университети.

Неделно училище към църковната община

Създадено е по молба на читалищното настоятелство към църковната община за обучение на чираците в града.

Ученическо дружество

Когато във Варна е основано ученическото дружество "Просвещение" през 1879 г., Свищовското ученическо дружество "Плод" вече е било на 6 години, в него са членували ученици от свищовските училища и е имало утвърден устав от общинското ръководство.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...