Jump to content

14. Религиозните общности


Recommended Posts

14. Религиозните общности

Разнообразен е етническия състав на населението в Свищов, всяка група е представена с религия и религиозна институция с нейните храмове, настоятелства, свещенослужители и свещени книги. Петър Дънов намира събрани в един град три от десетте религии изучавани в Научно-богословското училище, с техните храмове като места за събрание, учение и молитви. Изучавайки история на религиите той има възможност да наблюдава в Свищов живота на свещенослужителите и паствата, запознава се още по дълбоко със свещените книги на Християнството.
Методистката протестантска мисия е представена в това съжителство с другите религии с църква към която има жилище за пастора и методистко училище с Богословски отдел и пансион за учениците.
Най-многобройна е традиционната православна църква с храмовете "Св. Димитър", "Свети Петър и Павел", "Свети Пророк Илия", "Свето преображение", "Св. Св. Кирил и Методий", "Свето Възнесение", Съборната църква "Света Троица" и манастирската църква "Света Богородица". Нейните свещенослужители са били опозиционно настроени към мисията и прокарали в общината местни нареждания според които всеки, който провежда каквато и да е било публична проява, трябва да получава специално разрешение, а чиновниците просто не ги издават. [3-142]. Малка част от населението посещава Римокатолическата църква. Това са главно търговци римокатолици, които били поданици на западно европейски държави и имали привилегировано положение в Турската империя, както и 5-6 семейства от местното население. Юдаизма е изповядван сред придошлите от Румъния в Свищов 15-20 израелски семейства, които за религиозните си нужди имали хавра и свещенослужител при нея. Те се установяват в града покрай търговията им с храни - били са посредници на румънски търговски къщи в Браила и Галац, закупували са храни в града и ги изпращали по Дунав. Многобройното турско население посещава мюсюлманските джамии - храмовете на Исляма и си има своите свещенослужители - ходжите и своя свещена книга - Корана. [5-74]
Промяната на света, която носи Петър Дънов в Свищов ще направи след години, негови последователи протестантския пастор Петър Тихчев, който ще вземе участие в първите срещи на Синархическата верига. Тази промяна ще накара да чете Словото от беседите православен свещеник, ще заинтересова да посещава молитвените събрания на свищовската група един ходжа - зетя на дядо Юсуф от махала Чифте кафене, а един равин в София ще проучва, прилага и занесе Словото от беседите на Учителя в Израел.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...