Jump to content

17. Виржиния и Тодорица Станчеви


Recommended Posts

17. Виржиния и Тодорица Станчеви

Сестрите Виржиния и Тодорица Станчеви са родени в Свищов в Преображенската махала. Завършват стопанско училище в Свищов. Виржиния като шивачка в Свищов работи с няколко помощнички и качеството на нейната работа и докарва клиентки чак от София. Прилага идеите от Словото на Учителя Беинса Дуно в живота си. Посещава съборите от първите години на Школата. Посреща приятели в домът си. За едно такова гостуване разказва Гради Минчев:
"Като привърших работата си в Никопол, после отидох в Свищов. Там имахме една сестра Виржиния. Тя като научила, че съм в Свищов, дойде и ме заведе в къщи и ми каза: "Брат, ето аз съм шивачка", имаше две-три момичета там да и помагат."Вечер стаята е свободна. Ще спиш тука." Викам: "Добре сестра. Ами колко лева наем ще ми вземаш?" "Никакъв наем няма да ти вземам. Ще идваш тук и ще ми бъде много драго". След няколко дена пристига в Свищов сестра Цвета Симеонова. Тя нали беше художничка, а знаеше, че работя на пристанището. Намери ме значи на работата ми, аз я разходих по Дунава с лодка. Сестра Виржиния пък, понеже не ми взема наем, аз и направих някои работи, като мивка, казанче за мивката и и помагах каквото мога през свободното си време [19-228].
Фанка Мушмова си спомня за тях като за добри и предани на Учителя сестри.
Сестрата на Виржиния, Тодорица /Ричка/ отива в София, живее на Изгрева и работи в Съдебната палата като машинописец. Живее на Изгрева, където посещава занятията на младежкия и общия окултен клас на Школата [18-573].
Ричка помага на свищовци при идването им на Изгрева, за участието им в съборите. През 1931 година заедно с Надежда Конова, Пеню Ганев, Олга Славчева, Елена Хаджигригорова и други приятели обикалят Рилските езера. След 1944 г. е посрещнала Християнка Иванова при първото и самостоятелно посещение на Изгрева, завела я на беседа и на Паневритмия.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...