Jump to content

19. Денчо Стефанов Денев


Recommended Posts

19. Денчо Стефанов Денев

Денчо Денев е роден през 1884 година в град Бяла като второто от общо 4 деца на Стефан Денчев. По-голяма е от него сестра му Савка, а по-малка сестра му Мара, по-малкият му брат се казва Владимир. Баща им, Стефан Денев, е бил фелдшер в Свищов, където Денчо завършва Държавната търговска гимназия през учебната 1906-1907 .г, същата година когато Стефан Тошев се запознава с Учителя.
Започва работа в популярна банка в Свищов. Тук се запознава с идеите на Учителя. В последствие заминава в София и работи в Българска народна банка, където като опитен счетоводител достига висок пост в нейната администрация - бил е трети или четвърти във ведомостта за заплатите. Отбелязал е успешна кариера с разплитането на сложен случай с международна задлъжнялост на банката.
Около събитията на 9 септември 1944 година е пенсиониран предсрочно от властите и се установява отново в Свищов. Там е живял и получавал беседи по пощата от Боян Боев. Посещавал е молитвените събрания на братската група в Свищов. В края на дните си живее при племенника си Иван Бакърджиев, който след смъртта му през 1962 година предава беседите в братската библиотека в Свищов.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...