Jump to content

35. Мис Пери построява две нови здания


Recommended Posts

35. Мис Пери построява две нови здания

Нашата амбициозна директорка реши, че пансиона е извънредно малък и трябва да се разрасне. За тази цел тя събра средства, чрез мисията, да издигне две нови здания - спални и училище. Старото първо здание бе гълъбарник. Без врати със скърцащи дюшемета и разлюляни прозорци, то бе вече негодно за живеене. Дойде 1926 година. Късно есента започнаха да се строят основите на училището. Ние, разбира се, бяхме участници в строителството! Наредени на дълги редици прехвърляхме тухли от ръка на ръка, а други ги разтоварваха от колите. Сняг прехвъркваше и студения ловчански вятър пареше лицата ни, но ние стоически държахме фронта на строителството. Сложиха крайъгълния камък с шише с документа на зданието. Беше голямо тържеството ни. Очаквахме да влезем следната пролет в новата сграда.
Мис Пери бе феномен. Освен, че преподаваше английски, тя ръководеше цялата работа по строежа. Често я виждахме кактича по строителното мостче да следи как зидарите работят. Покрива, зимници - тя непрестанно шареше и командваше. Не мога да се представя по-енергичен командир, дори на наполеоновите войски. Ако тя бе мъж, нейното име щеше да блести в американската история с някой велик подвиг. Но тя избра за полесражение малката страна в света, където изгради паметници на просветата, както в малкото градче, така и в съзнанието на своите питомци. Тя ни създаде като съзнателни, активни обществени личности, събуди в нас заспалите енергии, активизира телата и ума ни. Това направи тя. Името й е записано в умовете на всички, с които тя работи пет неуморни години. Тя понесе тежката загуба на сестра си героично. Не е видяхме да лее сълзи, не продума дума на съжаление и огорчение. Не осъди нито лекарите ни, нито съдбата си. Гробът на сестра й остана в нашата страна. Героична жена, която ни показа как да носим страданията си в живота. Само очите й и страните й хлътнаха, косите й се прошариха и бръчки попълзяха по гладкото и високо, честно чело, напрегнато от мисъл, което сякаш ни говореше.
Издигнаха се две нови здания с удобни и големи стаи, които приютиха двойно повече ученички от преди. Създаде се и прогимназия. Разрасна се училището ни. Дойдоха и нови учители - все добри и благи хора, които обичах от сърце.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...