Jump to content

71. Тайната на доброто и злото


Recommended Posts

71. Тайната на доброто и злото

Той не нарушаваше свободата ни. Виждаше ни, че се натъкваме на трудности, на връзки без изход, на изкушения, но не ни издърпваше насила от тези положения.
"Животът ви учи. Ако не познавате и не различавате злото от личен опит, не ще придобиете мъдростта. А най-важният ви урок на земята е, да различавате злото от доброто. Злото се облича в царска мания и обещава големи работи, но накрая ви ограбва и избягва от вас, като ви оставя последни бедняци. Да извършиш злото е лесно, не се искат усилия, но последствията му са тежки и те обременяват За доброто е нужна воля. Който се ограничава в началото, е свободен в края, а който е свободен в началото, е обременен и ограничен в края. В човешкия свят нещата започват добре, а свършват зле, в ангелския - започват зле, но свършват добре, а в Божествения - започват добре и свършват добре. Нещата нямат разрешение на физическия свят, наполовина са разрешени в духовния свят, а напълно-в Божествения свят."
Ето как Той ни разкри тайната на злото и доброто и ни даде ключа на разрешението на противоречията.
"На земята най-обикновеното нещо е противоречието, защото виждаме нещата едностранчиво - по форма, а не по съдържание и смисъл. Например, гледаш едно колело, че се движи във възходяща посока, но друг на обратната страна го вижда в низходящо движение. Нещата тук имат две страни - тъмна и светла, защото сме в гъстата материя, която не се осветява едновременно отвсякъде. Не само физическите, но и духовните явления на земята не се изясняват напълно. Затова тук има много заблуждения. Заблуждения има в понятията ни, в науката и религията. Науката постоянно се коригира. Религията, която остава на старите си позиции, изпада в заблуждение. Не може днес да се кланяме на идоли и икони. Не може да идеализираме обряди и институти, които не отговарят на истината."
В.К.: Да. Така. Сега, тука на с. 70 пак има цитати, значи то е същото. Вие сте ги извадили от вашите тетрадки. Весела: Това са негови думи: "Животът ви учи". В.К.: Това са негови думи, но са извадени от вашите тетрадки. Весела: От _ тетрадките. Да. "Нещата нямат разрешение на физическия свят, наполовина са разрешени в духовния свят, а напълно в Божествения свят" - цитат. В.К.: Да. Сега, откъде е цитатът: "Велик е Бог в Любовта Си". Весела: Учителят в Мърчаево държа няколко лекции на празници - на 22 март, на Петровден, на 22 септември и "Велик е Бог в Любовта Си" бяха думи накрая на беседата в Мърчаево.
В.К.: Сега това, което е написано, то е ваше творчество. Весела: Това са точните думи на Учителя. В.К.: Това е творчество. Весела: Това са думи на Учителя. "Велик е Бог в Любовта Си. Велик е Бог в Мъдростта Си. Велик е Бог в Истината Си". В.К.: Това пак от вашите записки, нали? Весела: Да.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...