Jump to content

80. Духовете са виртуозите, а ти си цигулката


Recommended Posts

80. Духовете са виртуозите, а ти си цигулката

Всяка сутрин излизахме на Молитвения връх на беседа. На 13 юли Учителят говори дълго. Основната мисъл на беседата бе обличането и храненето.
(Забележка: Беседите на Рила от 1938 г. са отпечатани в томчето "Двигатели в живота".)
"Има три стъпки в човешкия живот: Първата стъпка е обличането с най-хубави мисли и постъпки. Втората стъпка е храненето със Словото Божие. Третата стъпка е прилагането-Любовта."
На полянката край палатката Учителят ми каза: "Духовете са виртуозите, а ти си цигулката."
(Забележка: Това е постановката на Весела Несторова. Тя беше много медиумична и духовете свиреха на нейната цигулка. Всички около нея опитаха това, но не знаеха на какво се дължи. Сега ще знаят. Тези които са живи и тези, които са отвъд.)
Чрез молитвата влизаш в хармония с тях. Бог се проявява в хармонията. Където е любовта между хората, там Бог се проявява. Молитвата е контакта с реалния свят на ангелите на любовта и мира."
В.К.: На с. 79. Весела: Да. В.К.: Сега, тези цитати са от вашия дневник, нали? Весела: Да. В.К.: Сега, прави ми впечатление, че в изказването на Учителя за вас се дават някакви много малки неща мимоходом, а има действия, причини и развръзка. За мен например, тези неща са ясни, понеже аз съм ги слушал преди 20 години от вас, но за другите нещата не са ясни и трябва да се дадат малко по- подробно. Например, тука се споменава "Духовете са виртуози, а ти си цигулката". Весела: Да. В.К.: Така. Искам да коментирате този случай. Весела: Ами Учителят казва, той говореше много пъти повечето символично, и той си служеше винаги с образи, прости образи от живота, за да направи идеята си конкретна и ясна. И ми каза лично:
"Не си ти виртуоза, един вид, който твориш музика, поезия пишеш, нали, твориш, създаваш, това са духовете, които са виртуозите."
Напредналите души идват, посещават ни, те работят чрез нас, а ние сме инструмента, чрез който те се проявяват, те пишат с нашата ръка, както баща ми писа, завърши стиховете си чрез моята ръка. Така че той обясняваше да не се съблазним, да мислим, че ние сме гениалните творци. В.К.: Или авторите. Весела: Или авторите. Той казва: "Друг пише, вие се подписвате. Те ви оставят да се подпишете, рекох." В.К.: Да, тука вече идеята и въпроса е изяснен.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...