Jump to content

82 б. Сънят за кръста на Христос


Recommended Posts

82 б. Сънят за кръста на Христос

През тези дни имах сън, който силно ме разтърси с реалността си - още повече, че го сънувах точно срещу Петровден. Братството се бяха изкачили на един хълм на Витоша, докъдето бяха направили пътека, по която Учителят трябвало да мине с кръст на плещите си. Те щели да го заковат с гвоздеи на този кръст точно както са сторили с Христос. Спуснах се по хълма, като ми казаха това и отидох да го кажа на Учителя. Той нищо не ми отговори, но ме хвана за ръка и ме поведе по съвсем друга пътека нагоре по планината. Пътят беше почти отвесен, но успявах с ръце да се хващам за предметите по пътя и да се катеря. Под нас се яви Катя Зяпкова, която извика на Учителя, че тя иска да носи кръста. Аз се обърнах и й отговорих: "Христос носи кръста от любов, а ти само от амбиция ти да си". Тя се разплака, че й се отказа. Горе по пътечката Христос бе минал вече с кръста и ние го догонвахме. Учителят каза, че Той ще понесе кръста. Силно развълнувана се събудих и още на другия ден разказах съня си на Учителя. Той ме погледна с въпрос в очите, как бих изтълкувала този сън и помълча. После бавно проговори.
"Витоша е един по-висок свят, едно по-високо съзнание. Кръстът означава, че си в противоречие с идеите. Разпятието е старите идеи, за които хората се държат и не приемат новото. Ако новото бе дошло, всички хора щяха да живеят като братя. Те разпънаха Христа да докажат, че техния закон е прав, не Неговия."
Дълбоко се замислих върху тези думи. Значи много братя и сестри телом присъстваха на беседите и следваха Учителя, но духом не бяха приели идеите му, а напротив, бяха на противоположно становище. А може би това се отнасяше само до делата им, че те изповядваха едно, а вършеха друг. Нямаше единство в разбиранията и проявите. Спомних си, че веднъж бях попитала Учителя: "Това ли братството?", на което Той ми бе отговорил: "Които са в братството, са променили живота си". Значи, да си в братството, е да приемеш една идея и да я живееш непрестанно. Това ми стана напълно ясно, защото Учителят вече ми бе казал, че Бог се проявява, само когато мисълта подбужда съответното чувство и желание за проява, която се извършва, не остава само като желание. Ето това единство още липсваше на много хора, които одобряваха идеите и ги говореха като свое убеждение, но неподкрепено от дела, от самия им живот За това жадуваше Учителят и това най-много Го радваше, когато го забележи у някого. А в мен сърцето непрестанно туптеше от желание да направя нещо за другите, което да изрази любовта ми към Учителя, защото ги гледах като Негови деца, над които Той бди и се грижи непрестанно. Колко ли е страдал Учителят от нашето несъвършенство и грешки! Този сън ми разкри горчивата истина за хората, от които беше обкръжен, но защо именно бе така. Не може ли Той да се огради с готови за приложение души и да работи с тях?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...