Jump to content

128. Откъде идва вдъхновението


Recommended Posts

128. Откъде идва вдъхновението

През юни 1940 г. напуснах учителската си служба в село Ковачевци. Там прекарах цели две години като на самотен остров, далеч от близките си, при доста примитивни условия. Но часовете, прекарани в тиха духовна работа, вдъхновението, което така често ме посещаваше, останаха паметни в душата ми. Написах много стихове през тихите вечерни часове под светлината на газената лампа и бумтенето на дървата в тенекиената ми малка печка. Единственият човек, който ми служеше за връзка с Учителя, бе брат Гавраил Величков. Учителят му бе възложил да ми изпраща редовно резюмета от беседите и ми прави услуги понякога, като ме посещава на село. Той бе истински брат, чудесен цигулар и отличен приятел. Чистите му отношения към мен ми бяха вдъхновение и радост. Всяко негово посещение бе празник за мен. Сега, като пиша тези редове в град Търново, чух, че получил удар и лявото му око пострадало. (Забележка: Той получи удар през декември 1971 г. и това означава, че този материал е писан след срещата ни с Весела през 1971 г. на езерата.) Ние сме вече в напреднала възраст и един по един напущаме този свят, за да продължим работата си горе.
На 6 юни посетих Учителя и след като Той ми говори дълго, донесе една чиния череши и ми каза: "Тези череши са от Изгрева." Той започна да яде с мен хубавите тъмночервени плодове и когато останаха 4 череши, Той ми ги подаде и аз ги занесох на брат Гавраил. И днес чувствувам, че още не съм му се отблагодарила за всичко, което той направи за мен.
Срещнах тогава брат Боев, който ми каза: "Когато имаш вдъхновение, то е присъствие на ангелите, а когато обичаш всичко, то е Бог, който се проявява". Брат Боев винаги записваше всичко, което Учителят говореше, защото му беше стенограф, но по-усърден последовател от него не виждах. След разговорите ми с Учителя, той много пъти ме срещаше и ме запитваше какво ми е казал Учителя. Стараеше се да ми обясни някои идеи, или да подчертае важността им.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...