Jump to content

139. Вслушване отвън и вслушване отвътре


Recommended Posts

139. Вслушване отвън и вслушване отвътре

На тазгодишния събор Учителят говори върху една нова тема, която е от голяма важност за нашето духовно развитие, а именно: "Вслушване". Ето накратко съдържанието й:
"Вслушването е едно качество, което се подкрепя от ума и сърцето. Които се вслушват, вземат предвид всичко онова, което ще стане. Вслушването избавя човек от много нещастия. Който разбира тази дума, много може да се ползва. Първите хора, Адам и Ева, не се вслушаха и затова пострадаха. И днешното човечество върви по този път. Много от дарбите се губят, когато човек не се вслушва. Който не се вслуша, аз го наричам винопиец. То е нисше желание на човека, чрез което той загубва връзката със съзнанието си.
Ти трябва да мислиш, за да бъдеш добър. Човек трябва да се вслушва и отвън и отвътре. Първо Бог говори отвън, а след това почва отвътре. Не се тревожете, щом знаете това. Какво ще придобиете, ако се тревожите за вашия живот?
Ако един човек е здрав, ако има свежи чувства, ако има светли мисли, за този човек казваме, че има злато в себе си. Прана-сатва е слънчевата енергия, която създава златото в човека. Праната се всмуква в човешкия организъм.
На сприхавия можеш да му кажеш при разправия: "Ти си добър!", вместо "Ти трябва да бъдеш добър!" Аз вярвам във вечно протичащото благо, а не в онова, което има край. Трябва да се спазват онези закони, които опознават хората и ги поставят в сферата на вечно протичащите блага.
Човек трябва да пази свято своето тяло, понеже то е Божествен склад на мисли и чувства. Това е предназначението на човека на земята. Божествената Любов е сила, която трябва да влезе в нашето сърце и нашето тяло.
Ако нямаш вслушване в онова, което ти се говори, Бог не може да ти се изяви. Ако ти се вслушаш в Бога отвън, изявен като мисъл, твоите работи ще почнат да се оправят. Във всеки човек Бог е вложил по една възможност и тази възможност ще гледаш да я реализираш. Ако ти за 30-40 години не изваяш едно хубаво дете, едно хубаво тяло, едно добро чело, какъв майстор си? Ева беше добра, преди да срещне дявола. След това тя погрозня, потъмня и загуби своята светлина. И до днес тя трябва да работи над себе си, за да преодолее онова, което е загубила. Всеки, който греши, оголява. безнадеждието, безверието са голота, която умъртвява човека. Всички добри и възвишени мисли предават на човека нещо хубаво и красиво.
Аурата има цветовете на дъгата, когато човек има добри, възвишени мисли, а се обезцветява, когато се нарушат функциите на Божествения живот в него, когато наруши Божественото растене на добродетелите си и Божествената си индивидуалност, тя се обезцветява и болестите идват Гледайте да не загубите онова, което Бог е вложил във вас. Той е вложил във вас нещо много хубаво. Всеки, който не разбира Словото на Бога, е сляп. Никога не оставяйте вашето сърце само да се разхожда из улиците. Пратете с него ума и волята да го придружават Всяко действие, което извършваш трябва да бъде съзнателно.
Вслушвай се в Божествения глас, който на теб говори! Вслушвай се навреме, за да може всичко, което вършиш, да бъде на време и на място. Ако ти не можеш да хванеш една красива мисъл, едно свежо чувство, ти нищо не си свършил.
Вслушвайте се в Божествената Любов и се обичайте един други и Бог ще ви благослови.
В. К.: Тези цитати нас. 109 също са от вашите цитати. Весела: На 109 страница. В.К.: На с. 109 това е съдържанието? Весела: На беседата "Вслушване" на събора. В.К.: На събора, кога? Весела: От коя година е това? 1940 година. В.К.: Да, така. Весела: 1940 година. В.К.: Значи, това е накратко. Весела: Предавам основните мисли. В.К.: От беседата. Весела: От беседата. В.К.: Това, което е извадено от вашата тетрадка. Весела: Да.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...