Jump to content

147. Новите идеи оттук се разпространяват по въздуха


Recommended Posts

147. Новите идеи оттук се разпространяват по въздуха

В беседата два дни по-късно Учителят каза: "Взаимопомощта е Новото Учение. Старото няма да мине така лесно - змията през пукнатината на камъка ще мине, за да свали кожата си. Ограничителните условия, страданията и мъчнотиите са дупката, през която ще се мине, за да се смени кожата. Новите идеи оттук се разпространяват през въздуха и много хора ги приемат. Славяните са юдино племе.
Камъкът в Данаила, който порасъл и изпълнил цялата земя, е Новото Учение.
Българин - богарин - значи място на Бога.
Остаряването е внушение, хипноза на Черната ложа. Човек трябва да се освободи от тази хипноза. Винаги съм на 33 години."
На 27 октомври1940 г. Учителят допълни:
"Българите не са избраните, но хромите, сакатите, които са поканени на вечерята, на тържеството. Вие сте повиканите от улицата, радвайте се, че сте поканени на вечерята на Агнето".
На 1 ноември Учителят каза в беседата една нова мисъл, която ми направи силно впечатление.
"Когато една мисъл само ви докосва, е в първото измерение; когато една мисъл става устойчива, е в третото измерение; а когато една мисъл расте и се развива, тя е в четвъртото измерение. Когато една идея се разширява, е във второто измерение. В третото измерение човек е в опозиционна война, крие се в своята крепост, а в четвъртото измерение той е господар, излиза вън от това триизмерно тяло - мисъл, в която се е скрил. Освобождавайте се от ония ненужни мисли. Вие пренебрегвате една ваша ценна мисъл, която след 7-8 години мощна сила ще ви даде."
След беседата, Учителят отиде при пианото и ни говори, след което седна и започна да свири. Той винаги свиреше странни мелодии, освободени от всички наши музикални правила и теории. Казваше ни, че никога не свири чужда музика, а това, което идва в момента.
"Три условия има в Новия Път: първо, с любов да се приеме това, което се дава от природата и без критика; второто условие - трябва знание, за да крепи любовта; нужно е приложение на истината, която ще даде проявата във физическия свят, волята ще се прояви.
В.К.: На с. 118 има едно изказване: "Българин, значи богарин, значи "място на Бога". Сега, аз си спомням от един ваш разказ, как разказахте, как Учителят е започнал да ви говори на старинен български език и нищо не се разбира. Весела: Да. В.К.: Разкажете за това. Весела: Да. Както се разговарях с него, изведнъж той ме погледна над главата и изведнъж започна да ми говори на един български език, от който нищо не разбирах, но знаех в душата си, че той говори български, но някакъв много странен български. Той говори на някого, нещо му говори. И не ми каза нищо за това, което му е говорил. В.К.: А вие слушате? Весела: Аз слушах и не разбирах. В.К.: Щото той казва: "Българите в невидимия свят са 150 000 и благодарение на тях, вие имате държава. Онези българи, които са на земята, нямат право на държава. Благодарение на онези, които са горе, имате право на държава." Весела: Даваха някакви инструкции. В.К.: Значи, Учителят е говорил с тези българи, старите българи, които са горе в невидимия свят, които представляват духовното лице на българския народ. Весела: Използвал е моето присъствие да говори на старите българи, щото сигурно и аз съм живяла с тях. Това сме от един народ. В.К.: Така. Един израз на с. 118 "Славяните са юдиното племе." Сега, Учителят това го споменава и в Неговото обръщение към българския народ и славянството. Весела: Да. В.К.: Сега, тука, как го възприемате сега, като юдиното племе? Като племе, което по закона на Мойсей не е наследник на оня закон на левитите, а на юдиното племе, в което идва по благословение Духът, Божественият Дух идва, Давид след това идва, и Христос и т.н. Весела: Да, значи ние сме по една свещена линия, българите, по благодат. В.К.: Да, по благодат
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...