Jump to content

155. Задачата с триъгълника, с трите добродетели - любов, мъдрост, истина


Recommended Posts

155. Задачата с триъгълника, с трите добродетели - любов, мъдрост, истина

Izgrew_24_69.jpg
Учителят ни даде задача да образуваме триъгълници - по трима души в група - и така да работим. Работата по триъгълника трае две години с будно съзнание, което оттам насетне се превръща вече на живот и изявление на ученика до края.
Работа с трите добродетели
Първа част. Най-напред работата на триъгълника трае три месеца.
Първо се хвърля жребие с листчета с трите думи: Любов, Мъдрост, Истина. Всеки от тримата ученика взема едно листче и вече работи с първите показания, дадени тук цял един месец.
След това на същата дата на следващия месец се започва работа върху следващата добродетел. И това пак трае един месец.
Третият път се взема следващата добродетел.
Този триъгълник не е статически. Работата е динамична и триъгълникът се върти. Първата линия нагоре е линия на Любовта; втората линия надолу е линия на Мъдростта, а хоризонталната, третата, е Истината. Така че в три месеца всеки един минава пътя на целия триъгълник-трите страни.
След това, четвъртия месец, всеки един от триъгълника ще работи едновременно върху трите добродетели.
След това се почва втората част на работата - психоаналитическата страна.
И тя трае три месеца - последователно се изреждат всичките страна на триъгълника, а четвъртия месец работата е обща, всички работят върху трите добродетели едновременно и имат будна мисъл и внимание в дейността си.
След това започва третия дял от работата за три месеца, която е вече метафизическа. Тя също трае три месеца и един за обща работа, това е дванадесетия месец.
Втора част - психоаналитичната страна. Мъдрост-да проявим Любовта към ближния, това значи да слушаме, който и да е, каквото и да говори и да възприемаме светлината, която се пада на нас. Това е Мъдрост. Мъдростта е слушане и възприемане светлината, необходима за нашия растеж и даване преднина на другите. Послушанието е врата на Мъдростта.
Истина. Истината засяга Любовта към себе си, затова тя е строга. Аз да говоря Истината, без никаква лъжа. Човек носи името човек, защото само той може да говори истината. И това го отличава от животните. И човек, за да запази името си, че е човек, трябва да говори Истината. В това седи неговото достойнство. Истината може да се премълчи, защото тя заема високо място. Това е равнозначно на Истина. Така и Христос е премълчал, когато са Го питали: "Що е Истина?". Истина, това значи живот без лъжа.
Част трета от работата на триъгълника, метафизическа половина.
Любовта за всекиго ще каже по нещо добро. Ще търси у всекиго да намери доброто, което се крие в него и ще се радва, че е открил това добро. Защото Любовта от Бога е излязла, тя у всички и във всяко нещо е оставила своя отпечатък -доброто. И заради нея се казва, всичко е за добро.
Мъдростта за никого няма да говори нищо лошо. Това е Мъдрост. Всичко, каквото става, е разумно и е за добро. Мъдростта не съди никого. Съдбата е на Твореца.
Истината няма да говори нищо за себе си, защото Истината е навсякъде и личността не прави изключение. А всички са на Бога създания и творения. Няма какво да се туря личността пред другите. Бог трябва да се разкрие у всекиго, а като не говори човек много за себе си, той ще има възможност да разкрие Бога навсякъде. Истината - това е приложение на нещата.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...