Jump to content

191. Защо напуснах село Сирищник като учителка


Recommended Posts

191. Защо напуснах село Сирищник като учителка

"Когато хората се приближат, стават груби в отношенията си. Пазете свободата си!"
Последните думи Учителят повтори няколкократно през време на разговора ни. Действително имаше защо да ми каже тези думи. Бях в 33-та си годишнина, критична година, и ми предстоеше да изживея големи изпитания. Една-две години по-рано Учителят ми бе казал на сън, че ще ми одере кожата на 33 години. Обстановката се подготвяше най-напред в училището ми за първия удар. (Забележка: Родена 1909г.,на 33 г. е 1942 г.) Колегите ми бяха трима възрастни хора от селото, несвикнали с външни хора, които им всяват съмнение. Моят затворен живот, прекарван почти цялото време в стаята, защото постоянно превеждах, ги хвърлял в подозрение, че съм някаква агентка на комунизма и един от тях писал анонимно писмо до инспектора за мен. Денят, в който се върнах в селото с майка ми, която бях довела за почивка при мен, пристигнал инспекторът и питал за мен. От кабриолета отидох направо в училището. Той ме ревизира, след което ми съобщи, че е дошъл за анкета поради анонимното писмо. Зачудих се как може да обърне внимание на един подъл донос. Заведох го в къщи и му показах работата си. Бях огорчена от отношението на колегите си и веднага ги събрах в учителската стая. Казах им, че ги смятам за братя и ми е много тежко, че са постъпили така с мен. Най-възрастният стана и развълнувано извика: "Едно слънце изгря в нашето село и ние не можахме да го опазим."
След няколко дни си подадох оставката и напуснах селото. Обясних си защо Учителят ми бе писал чрез Гавраил да се обуя, като газя в тръните. Трънливо, глухо място, противно на естеството ми. Но радостта ми беше голяма, когато инспекторът ми каза, че намира децата променени. "Това не са същите деца, обича ги с Божествено откровение и те отговарят със същата любов", писа той в ревизионния лист.
Методите, които Учителят ми даваше - методи на Любовта - вършеха чудеса навсякъде. Няма по-велика радост за човека от това да види усмивка на тъжните лица и импулс за плодотворна работа, при заглъхнали дотогава стремежи. Децата се нуждаят от любов, непрестанна любов, която ги възраства, както слънцето възраства пролетните цветя.
В.К.: На с. 170 вие споменавате, че ви "драха кожата" на 33 години. Учителят ви е казал "Пази свободата си". Как ви драха кожата, по какъв начин? През какви изпитания минахте? Весела: Ами в село Сирищник отидох в есента на 1941 ли беше, като че ли беше, да, и там преживях с моите колеги тези неприятности, които ми направиха и ми одраха кожата един вид. В.К.: Значи това е, одраха ви кожата.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...