Jump to content

232. Изворът в двора на съседа на Темелко - "Изворът на здравето"


Recommended Posts

232. Изворът в двора на съседа на Темелко - "Изворът на здравето"

При слънчев ден ходехме при големия минерален извор в Рударци, на два километра от Мърчаево. Водата му е изключително вкусна и полезна, съвсем малко по-хладка от телесната ни топлина. Учителят обичаше този извор и Му носехме винаги вода от него. (Забележка. Виж "Изгревът" т. II, с. 313)
Запролети се. Щом се стопи снегът, Учителят откри място в съседния двор, където имаше подземна вода и започнаха да копаят корито, което веднага се напълваше с хубава изворна вода. Учителят го нарече "Извор на здравето". Същото нещо откри в двора на брат Темелко и след малко копане, започна да се стича от скалите вода в коритото, което скоро се напълни. Заработихме върху изворите - любимата работа на Учителя. Откъдето мина Учителят, правеше чешми, извори и пътища. Трасираха се пътеки из гъсталаците на Рила и Витоша. През онези години туризмът не бе развит и ние бяхме едни от първите туристи и работници по планините. Животът в планината с Учителя е най-светлата страница от Новото Евангелие, което Той написа - с безброй Божествени дела. Той записа това Ново Евангелие на земята и в душите ни, а сега ние само изнасяме на света една малка част от това, което се записа с безкрайна Любов в светлите скрижали на живите души за вечността.
В.К.: Един ден в Мърчаево. Как протичаше един ден в Мърчаево? От сутринта до вечерта. Весела: Рано пролетта Учителят извика Владо и Темелко в двора на Темелкови и каза: "Копайте тук, тука ще избликне вода." А там имаше големи скали. Те почнаха да копаят, преди това бяха копали в съседния двор и там избликна вода и направиха извор, "Извор на здравето", го нарекоха. И сега копаха тука, избликна вода и започнахме да правим "Изворът на Доброто". От ранна пролет. Сега, сутрин аз като станех, къщата, където живеех беше близо до къщата на Учителя. Станех рано и отивах в брат Темелко и чаках да се яви Учителя и да започнем работа на извора. Обикновено се мобилизирах с метла, канчета, всичко, което е нужно там за работата на извора. Да измитам пръстта, да чистя, да подреждам и всяка сутрин отивах и работех там. Учителят идваше и много време стоеше край нас, когато работим. Той наблюдаваше работата, която вършихме. Аз тръгнах по планината и реките да събирам цветни камъчета за мозайките. Щото трябваше да правим мозайки, където изтича водата на извора и така. И тръгнах да търся. На обед се събирахме всички и обядвахме, супа някаква, в казан се готвеше.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...