Jump to content

07 - 02. ЗАПАЛЕНИТЕ ЛАМПИ


Recommended Posts

2. ЗАПАЛЕНИТЕ ЛАМПИ

Веднъж, към полунощ, при голям нощен мрак, Учителят слязъл от горницата и запалил всички лампи: в салона, в трапезарията, на поляната и по всички алеи. И пак се прибрал в стаята си. Случайно закъснели изгревяни видели, че всички лампи горят и се прибрали в жилищата си. По целия Изгрев било тихо. Всички спели спокойно, без никой да подозира грозящата ги опасност. Никой не е знаел, че се готви за Изгрева нова Вартоломеева нощ от фашистката организация „Родна защита". Бил подготвен заговор срещу живота в това мирно обиталище на честни, справедливи и добри хора. През гората към Изгрева се придвижвали тъмни сенки, като привидения. Това били заговорниците, носещи хладно оръжие, дебели бастуни и бидони с бензин или газ, да подпалят дървените жилища на тези почтени и добри хора. Времето, добре подбрано, тъмна безлунна нощ. Но за голяма изненада на съзаклятниците, когато наближили Изгрева, видяли, че всички лампи горят. „Чудна работа", казали си те, „късна нощ, а навсякъде е светло. Наистина хора не се виждат, но тези лампи? Сигурно заговорът е разкрит. Те може би чакат, готови за отбрана. Планът ни пропадна. Отлагаме за други път", си казали заговорниците и тихо и незабелязано се оттеглили и се завърнали по домовете си.
След два-три часа Учителят слязъл и угасил лампите и пак се прибрал в стаята си.
Може би някой ще каже: Откъде се знае, че е имало заговор? Пишущият тези редове е бил уведомен от един от съзаклятниците за този заговор, когото е имал намерение да завербува в организацията. Само му било съобщено за заговора, в който ще участват около триста души, преди още да е била определена датата и часът.
За окото на посветния няма нищо скрито. Учителят доловил по етера за пъкления план срещу Изгрева, като впрегнал на работа светлината, като най- икономичен начин за борба със силите на тъмнината. И тъй светлината победи мрака.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...