Jump to content

09 - 279. СЕДЕМТЕ ПРОФЕСОРИ ПРИ УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

279. СЕДЕМТЕ ПРОФЕСОРИ ПРИ УЧИТЕЛЯ

Събрали се веднъж в града седем професори, които решили да отидат при Учителя, като всеки от тях ще му зададе по няколко въпроса из своята специалност и по тоя начин да го турят на тясно. Мислели си те: „Колкото ида знае, той не може да знае във всички области."
Дошъл уреченият ден и седемтях професори отиват на Изгрева да слушат беседа, след което да му зададат въпросите и да поставят Учителя натясно, както те си мислели. Случило се тъй, че те били закъснели. Беседата била почнала. Салонът бил препълнен, че даже и вън на прозорците имало хора.
Тъкмо се чудели професорите как ще могат да влязат в салона, но в този момент идва една сестра и ги поканва да влязат и да седнат на запазените за тях места на първия ред, пред катедрата. Това била първата голяма изненада за тях, защото те на никого не били казали за това си посещение, а ето, столовете им специално запазени.
Втората изненада била, че те щом седнали, Учителят се обърнал към първия от тях и му отговорил на въпросите, преди още да му бъдат поставени. След това Учителят отговорил последователно на въпросите на всички останали. Това ги изумило. Те само се поглеждали и свивали рамене от изненада, като недоумявали от где той знае въпросите им.
Третата изненада била тая, че Учителят отговорил с голяма вещина на въпросите им из разните области на човешкото познание.
След като Учителят отговорил на всички въпроси, преди да му бъдат зададени, тогава се обърнал към тях с думите: „Имате ли други въпроси?" - „Не, нямаме", отговорили втрещени от изумление седемте професори. - „Тогава друг път не се опитвайте са поставяте Учителя на тясно."
Това било четвъртата изненада.

Разказано от сестра Люба Стойкова в Тополица.

19.12.1963 г.

Него ден седемте професори почувствали колко са малки пред онова неизчерпаемо знание, с което Учителят разполага.

Георги Събев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...