Jump to content

12 - 5. САЛОНЪТ В АЙТОС


Recommended Posts

5. САЛОНЪТ В АЙТОС

         Надка: В градината отначало е имало една постройка. То било яхър, те са останали две стаи на брат Божил. Този яхър те го почистват и го приспособяват за салон на Братството. Тогава почва се голямата борба между свещениците и Бялото Братство. Против Бялото Братство се говори вече. Двама свещеника, но единият бълва както може.

         В.К.: Как се казваше той?

         Надка: Шаханов. И почва се вече да лепят афиши, позиви да хвърлят. Те се събират на молитви, поповете отправят проклятие на децата им, проклятие на семействата им. Чудеше се по какъв начин да говори, защото приятелите, много хора от града взеха да не влизат в Братството. Една вечер отива той, попът, в Школата, в събранието и почва да говори срещу Братството. А вътре са били, защото го слушали, слушали, все татюви войници. И мама слушала, а попът, той взел да говори, да напада. Мама казала: „Недейте, защото както Христос с камшик изпъди от храма, от църквата всички търговци, и вий тъй ще бъдете изпъдени." Той казал: „Проклятие да има над тебе" - в такъв дух. Беше много ревностна и смела нашата майка. И така продължава животът в Братството в Айтос, събираха се в салона. Мина време, преди много години, в Айтос салонът ни поостаря. Искаме да направят нов салон. Кметът пък на града е един от добрите граждани, а баща ми беше с авторитет в града и го уважаваха много. И мало, и голямо според професията си. Той в бедни къщи ходеше безплатно и ако трябва на сирачета, в пликчета им слагаше по някой лев, така под възглавницата, да си купят хлебец и т.н. И затова го обичаха. Кметът каза: „Недейте да правите нов салон, да не го съборите" - защото противодействие имаше вече - „ами като ремонт мога да ви помогна." И наистина един хубав ремонт, то все едно че стана нов салон.

         И ако дойдете в Айтос, елате да го видите, много хубав салон имаме.

         В.К.: Той се ремонтира през времето на брат Куртев или после, в ново време.

         Надка: Да, да. Не мога да си спомня вече. Но се направи един много хубав салон.

         В.К.: Те просто стените там събаряли.

         Надка: Стените събаряли. Той беше на ниска основа. Събориха я. Нови стъкла, нови врати, нови прозорци, всичко ново, нов вход. Така мина това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...