Jump to content

12 - 19. БОЖИЛ ИВАНОВ


Recommended Posts

19. БОЖИЛ ИВАНОВ

         Надка: Бати Божил, рожденият брат на Василка Иванова, също беше един голям пионер на Божието дело в Айтос. Той си замина 32-годишен.

         В.К.: Тези всички приятели, които са около баща ви, нали, в Братството, те по една или друга причина отиват в София, срещат се с Учителя, имат някои опитности. Тези опитности записани ли са?

         Надка: Не, не съм чула. Една опитност има как брат Божил искал да бие попа. Понеже попът пише афиши, те такива дъновсти, събират се в този яхър, че голи, че тъй, чу туй и изпраща проклятие на децата им, проклятие на делото, това вече много години. А пък той е обущар, кърпи обувки, и книжар. Имаше един брат Филип, той беше майстор на обувки. И вече попът прекалил и пише срещу нас и целият г рад пълни. Идва бати Божил, той много предан, тати казваше" „Той мие дясната ръка." Тогава идваха наряди в Айтос, но не по пощата, а по човек. Тати на работа, не може да ходи, чиновник нали е фелдшер. Бати Божил има своя работа. И като отива тати и бръква в джоба да извади плика, бати Божил вади престилката и казва „Кажи за кое село." И тръгва бати Божил, пеш, няма рейсове, няма нищо. От Айтос до Вресово пеша, знае 150 псалми, знае ги наизуст. От Айтос до Вресово знае с колко псалми се отива. 15 или 20 псалми. Чете в туй време. След туй други път отива е Горица. От Айтос до Горица 6 часа път. Знае колко псалми този път ще произнесе.

         В.К.: Той ги чете ли?

         Надка: Той ги знае наизуст.

         В.К.: Боже Господи!

         Надка: Искам да ви кажа каква преданост.

         В.К.: Ние знаем само един псалом. Само един 91 псалом знаем. 

         Надка: Голяма работа.

         В.К.: И ставаше дума за попа.

         Надка: Тати казва: „Как тъй ще се изложим с този афиш и проповед срещу нас?" - „Бай Георге, досега съм те слушал, но да бием попа, трима души сме, няма да те слушам, и в неделя ще я свършим тази работа. След черква, защото гражданите, и те се възмущават." Свършва черквата и почва попът против нас да говори. Ще го биеме, пък пушек да се вдига. Добре, ама в това време има един брат, възрастен, който има 13 рани за Освобождението на България, дядо Сапунов и там се събират, съвещават. Получават едно писмо от Учителя. Пък тогава нашите сестри Учителят е карал да ходят в черквата и на балкона на черквата мамини с бели кърпи на главата и всички пеят с певеца и със свещеника. Обаче тоя това не зачита, ами пак говори срещу дъновистите, независимо от това. Получава дядо Сапунов това писмо и Учителят пише: ..Вие като влизате в черквата, казвате В името на Отца и Сина и Светаго Духа, приемате кръста на страданието, а ще биете попа. Каните се да биете попа."

         В.К. Ха-ха-ха.

         Надка: Дядо Сапунов вика момчето си, Атанас и казва: „Бягай в черквата да видиш чичо си Георги, веднага да дойде, ама веднага да дойде, да напусне черквата." Отива тати. „Сега, Георги, чети, писмо от Учителя има. " Чете писмото тати и веднага бяга в черквата. А другите, които са били, не ги знам. „Божиле, веднага при дядо Сапунов, има писмо от Учителя. После ще видим ще бием ли попа или няма да го бием."

         В.К.: Ха-ха-ха.

         Надка: И отиват у бати Божилови, прочита тати писмото. Божил казва: „Ех. бай Георге, защо не се забави един ден писмото - да го бием, пък тогава да дойде." И той казал, попът: „Аз ще ги пръсна." Тати бе с 16 години гонение, това не е малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...