Jump to content

12 - 39. ДУХОВНО ПОДВИЗАВАНЕ В ГРАДИНАТА


Recommended Posts

39. ДУХОВНО ПОДВИЗАВАНЕ В ГРАДИНАТА

         В.К.: Сега през 1942 година брат Георги Куртев се установява на градината.

         Надка: Да, виж тези подробности аз не мога да ти ги кажа, защото не помня.

         В.К. Но той вече е възрастен.

         Надка: Ами възрастен, пенсионер. Ами виж какво, по нареждане на Учителя, казва му: „Ти ще се прибереш на градината и няма да слизаш много в града. Там ще се подвизаваш." И баща ми остана верен. И веднъж Минчо Сотиров пише на тати: „Брат Георге, аз заминавам за София, ела до гарата да се видим." И баща ми отива и си поприказвали и казал: „Поздрави Учителя." Той казал: „Учителю, имаш поздрави от брат Георги." - „Аз нали съм му казал да бъде на градината?" - „Ама аз го повиках с писмо, да се видим." - „Ето така може."

         В.К.: Има някоя духовна работа, мисия там, щом Учителят го е пратил и затова не му се позволява да напуска.

         Надка: Ама много той се подвизаваше.

         В.К.: Ви е неудобно да говорите за баща ви.

         Надка: Да. много. Той беше, когато този Марин, има там на Георги Маринов от Нова Загора - ръководителя - неговият син има вила.

         В.К.: Който беше златар.

         Надка: Да, златар е този брат Георги. И този, неговия син пък направи до градината голяма вила там и казва там, мен са ми го казвали други, които са били там на градината, в мое отсъствие. Веднъж ръководителите били повикани от Учителя на среща в София и като разговаряли, Учителят между другото казал: „Всички сте добри, но най-добър между всички вас е брат Георги Куртев. Стремете се всички да станете като него." Това е от сина му Марин, казва го на всеослушание на градината между няколко приятели. И после някой ми го каза. Това е.

         В.К.: Ето вижте, вие ни разказахте много неща, които друг никой не може да ни каже.

         Надка: Сега отиват офицери на градината и така на разговор. Баща ми беше много умен и практичен човек. И казва: „Иринке, набери малко грозде, начукай малко бадеми, да почерпим", но вън, на скамейката на градината. Сяда тати с тях и те разговаряли. Останали удивени от неговата мисъл и неговия разговор и казват му: „Как сега вий вярвате в Бога?" Той им казал: „Вий виждате ли сега слънцето, което грее? Тъй, както за вас е действително, че слънцето огрява земята, за мен е, че съществува Бог, за когото аз живея и работя." В този дух е бил разговорът им. Гости като отидат, приятели, той все ги изпраща до чешмата. И сега отива да ги изпрати и тях. Потупал го генералът и казал, че е умен човек, защото баща ми не е против комунистите, не е бил по това, той си е бил праволинеен в Божествения път и те много го харесали. Водили хубав разговор, аз не го знам, разбира се, какъв е бил разговорът, но после ми каза и Иринка даже разправяше, толкова хубаво, те го хванаха каза и викат: Вие сте като генерал и като видяли снимката. Ето, снимката говори, вие сте човек на делото. Не мога да предам думите, които те са казали.

         В.К.: Тук, на снимката на колко е години баща ви?

         Надка: Не мога да ви кажа. Тука имаме друга снимка. Тук той е по-млад, направи снимка и подари на всички ни по една снимчица. Да, това е същата снимка. На този формат на лицето тук ще го видите. На гърба пише: Георги Вълчев Куртев, роден 3.03.1870 година, град Айтос, 27.08.1945 год, град Айтос - неговият почерк. Той имаше толкова красив почерк, Борис му е виждал, цели тетрадки на времето са писали. Казва: „Такъв почерк, толкова красив." Но той със средно образование, фелдшер, това-онова. Обаче има хора с образование, но грозно пишат.

         В.К.: Тук виждам една снимка в айтоската градина.

         Надка: Да, да, дали ме има тук някъде?

         В.К.: Да. минаха много години и няма кой да разказва. И ето, вижте вие колко работи ни разказахте сега. Това е едно допълнение към вашия предишен разговор и за мене е много ценен този разговор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...