Jump to content

12 - 47. НА КАФЕ ПРИ ВЕРКА КУРТЕВА


Recommended Posts

47. НА КАФЕ ПРИ ВЕРКА КУРТЕВА

         Надка: Имаше един Павел Желязков. Тя като брат го имаше. Гдето го бе прала, гладила. Отивам там да пием по едно кафе, тя ще му вземе ризата, ще я изпере, ще я изглади и ще му я занесе, ще му изчисти. Веднъж го срещам някъде, не зная къде го видях, че викам: „Сещаш ли се някой път да отидеш да видиш леля си Верка?" - „Май често пъти не се сещам."

         В.К.: А тя му переше, Верка му переше дрехите.

         Надка: И готви, и го вика там, да се нахрани при нея. Тя като свой син го имаше. Буквално тъй. Той никога не трябва да го забравя, но сега не се сеща.

         В.К.: Аз, като си спомням как ми гласува доверие преди десетина години, това никога няма да го забравя.

         Надка: Верка ли?

         В.К.: Да, това никога няма да го забравя.

         Надка: Значи вие от дълги години се познавате.

         В.К.: Да, гласува ми доверие. Близки сме с нея от времето на сестра Мария Тодорова. Понеже ходеше при нея редовно. Тя обичаше Мария.

         Надка: Те се обичаха.

         В.К.: Те се обичаха двете и ние оттам се познаваме с нея. И тогава тя имаше проблеми нали с жилището, когато го прехвърляха от Изгрева. Ние оттам се познаваме много добре. И оттам ни е връзката. Но ми гласува доверие преди десетина години, казвам.

         Надка: Това беше друга Верка. А сега вече е друга. Аз ходих един ден с Рая и тя каза: „Рая, теб ще приема, но Надито не."

         В.К.: Не иска да те приеме.

         Надка: Не иска да ме приеме. А пък преди това, миналата година ни дойдоха от Айтос - Койнито, Верчито, Стоянка от Поморие и Рая и решихме да отидем до брат Борис и минаваме оттам, където сега живее, купихме от магазина нещо за похапване, но и към Борисови е близко. И купихме нещо, нали да не отиваме с празни ръце и на връщане решихме да отидем при нея, но аз знам, че Верка вече не е онова, което бе, че не е добре и аз й купих кило захар. Като отидем, ще ни направи по едно кафе, да има, и другите купиха там, кой каквото иска, бисквитки и други и влизат сега. Ония, като ги видя, о-о-о, така се зарадва. Аз си стоя настрана. „О, и Надито", каза.

         В.К.: Ха-ха-ха.

         Надка: Не ми отказа. „О, и Надито". Приказвахме, седнахме. „Чакай, казва, знам че искате кафе да ви варя, ами да ви сваря." И свари кафето и дава на всички. Всички си захлюпиха чашките и аз я захлюпих, обаче седя настрана. Тя гледа. На Рая каза неща, които аз ги знаех предварително. Никои друг не ги знаеше. Само аз. Рая ги беше споделила. Тя ги каза точно „мот а мот", както е в чашата, каквото видя. Точно туй, което аз знаех. Но аз си мълча. Гледа на Верчето, гледа на Стоянка, гледа на Койнито и Рая вика: „Ами на леля Надя тука чака чашката." - „Аз - каза - на свои хора много не обичам, ха дайте чашката."

         В.К.: Ха-ха-ха.

         Надка: Погледна и каза: Само едно ще ти кажа, като си отидеш, една жена, казва, ще ти каже нещо, ще ти съобщят нещо за една жена, което, каза, много ще те заболи. Само толкова. И ние си отиваме, Рая, Койнито и Верчето, отиваме. Стоянка отиде при дъщеря си, и след десет минути звъни телефонът. Братовчедка ми има етърва и тя беше лекарка във военна болница. Тя като комунистка с този бяха близки, преди Гълъбов кой беше министър, който е председател на Червен кръст сега.

         В.К.: Да.

         Надка: Кирил Игнатов.

         В.К.: Да.

         Надка: С него те са работили като студенти и като комунисти, лепили са афиши, това-онова, мъжът и партиец и той полковник и тя е тука, моя първа братовчедка, и тука женена, и тя се обажда. Знае ме, нали първи братовчедки, майките ни са сестри с нея, а нейната сестра почива в Бургас и тя на кого, на мен ще се обади. И звъни телефонът и ние сме в друга стая. Румито взема телефона: „Руми" -„Кажи бе, лельо Весе." - „Нека мама ти да ми се обади." И аз: „Кажи бе, Весе." - „Ами да ти кажа, малко ще те поразтревожа." - „Я, защо бе, кажи какво има." - „Ами Дора, каза, сестра ми в Бургас почина." А Вера ми го каза предварително от чашата - гледа ми на кафе. Пред всичките го каза. Те го знаят отгоре и веднага го казаха. Аз, като им казах: „Боже, каза, таз кака Верка, значи и на нас каквото каже, ще се сбъдне." Рекох: Не знам. Моето - веднага.

         В.К.: Вие мисля че веднъж бяхте ми казали, че Учителят е казал за нея да не я безпокоят много, че не може да издържи, в такъв смисъл.

         Надка: Пенка Кънева казала: „Учителю, Верка е много хубав човек, защо не може да работи?" - „Тя е с лабилна нервна система. Недейте я закача. Той, брат Георги си я поддържа, колкото може. Тя е с лабилна нервна система." Значи и ето сега резултатът накрая. Каза ми веднъж: „Шибаха ме, шибаха." Рекох: „Вере, защо тъй някога някои остри думи казваш?" - „Ти, каза, не си била тука. Шибали са ме, шибали, затова станах вече и аз такава и аз трябва да се защитавам. Какво, няма да се оставя да ме унищожат." Та с Петър Филипов беше много добре.

         В.К.: Да.

         Надка: С Борисови.

         В.К.: Тя идваше при Петър.

         Надка: Тя идваше.

         В.К.: Много беше доволна.

         Надка: Можели! Кафетата там пиеха, че тя гледаше някога.

         В.К.: Тя гледаше.

         Надка: Не всякога, но аз, на мен много пъти ми е гледала, като съм у тях. Викам: „Вере, хайде по едно кафенце." Никога нищо не ми е казвала. Тогава „мот а мот". Няма друго какво да ти казвам, но ще знаеш, като си отидеш, казва, ще ти съобщят за една жена нещо, много ще те заболи. И отивам, и след десет минути Весито се обажда. Тя ми е първа братовчедка, пък тя наша възраст. Ама ние така сме възпитани. Нашата къща беше приют за приятели. Посрещане, изпращане, но благодарение на този живот в цялата околия се познаваха приятелите. Те бяха към хиляда души. Братството на околията Бургас идваше, Сливен, Карнобат, от селата, те много хубави хора имат, такива сърдечни и като ги посрещахме и като ги видехме, се радвахме.

         М.М.: Гледаш го с потурите така, а като вземе да ти говори, то ти отваря душата.

         Надка: Ама те бяха много напреднали духовно. Духовни хора.

         В.К.: На мен са ми разказвали онези братя, които дойдоха от Айтос с белите ризи, с червените пояси, на съборите, когато са идвали да правят Салона.

         Надка: Да, да. Не Салона.

         В.К.: На съборите. Ама и като са строили Салона.

         Надка: Ама те за Салона няколко души братя дойдоха, а пък иначе, когато ги повикаха, Учителят ли ги е повикал кои, той имаше списък по име - толкова от това, те отиваха - с червени пояси, с чисти бели ризи, оставят жетвата. По него време е жетва, вършитба. Оставят за няколко дни, казват: „Нищо няма да им стане." Отиват, връщат се пак и си свършват работата. Предани братя бяха. Няма да кажат "А това- онова" - не. Първо Божието, после моето.

         В.К.: Виж, много е било трудно, може би няма такъв случай, където възрастен приятел, от онова поколение на брат Георги Куртев, след това подвизава се в този път и неговите деца да се подвизават, и да издържат до края. Няма такъв случай.

         Надка: Може да няма, но нашето семейство е такова.

         В.К.: Аз ги познавам всички.

         Надка: Ние сме предани, предани сме.

         В.К.: Винаги се отклоняват в една или друга посока и не издържат и т.н.

         Надка: А Верка се отказа още от малка. Аз няма да се женя и така си остана. С Жорж имаха дружба, но дружба и ако беше жив Жорж, тъй както сестра Мария щяха да се грижат - тя за него, той за нея, но нямаше да се женят.

         В.К.: Синовете и дъщерите на брат Ватев, например, отидоха в света, ожениха се, едно хубаво чувство запазиха.

         Надка: Да, да. Тя, Верка, беше близка с тях, ходеше. Те като кажеха „дядо Косю", нали за него много държаха, обаче си отидоха по своя път.

         В.К.: Разправяше ми Верка. Но това преди 15 години случай и тя вече беше го забравила. Отива при Учителя и казва: „Учителю, Жорж е болен, ще си замине." Той й казал: „Намери един човек, който да обича Жорж, за да го спасим," И тя казала: „Никой." Нямаше никой.

         Надка: Защото тя беше единствена, която го обичаше.

         В.К.: Намери един човек, който да го обича, за да го спасим, да.

         Надка: Пък като я боли зъб, отива подута. Пък Жорж взел билети да отиват на театър ли, на концерт ли някъде, казала: „Ама Жорж, боли ме зъбът, не мога." - „Отивай при Учителя. - „Ама какво ще ми направи?" - „Бе отивай при Учителя." Отива и казва: „Учителю, много ме боли зъбът и съм надута." - „Тъй ли?" Взема една губерка. „Я дай да го видя." Като се уплашила. Пробиват й зъба по естествен път и изтича гнойта и хоп, на театъра отишли.

         В.К.: Ама Учителят го пробива.

         Надка: Не бе. Той само една губерка извадил и казал. „Дай да го пробием." И в това време той протича. И казал: „Той се проби. Хайде, отивай си!" И там го изцедила с памук, каквото е и с Жорж отиват. То го има там в нейните спомени, кой го беше писал.

         В.К.: Той, Георги Събев го има в неговите си спомени.

         Надка: Аз мисля, че ти може да го имаш. Тя трябва да ти го е разправяла

         В.К.: Да, хубав човек беше. Аз си спомням първите ми контакти, когато идваше при сестра Мария. Тя вече е друга. Тогава беше в силата си, млада, в разположението си беше, да.

         Надка: Мария и Борис много я имаха.

         В.К.: В разположение когато е и като седне, и като се разположи, пият чай, че кафе.

         Надка: Верка, като се разположи и разказва.

         В.К.: То и разположение е необходимо. Та оттам имаме с нея контакт. Да. Да, Верка.

         Надка: Сега ми е много мъчно за нея. Много ми е мъчно тъй. Румито вика: „Мамо, недей да скърбиш толкова." Как няма да скърбя?

         В.К.: Аз веднъж, след Нова година може би, я срещам тука, на спирката и сега тя ме поглежда и отмества погледа си, така ми е сърдита за нещо вероятно. И аз я поглеждам, а тя сега се обърна, все едно че не ме вижда. Обаче аз не съм вчерашен. Сега тя чака да види дали аз ще отида при нея. Аз отивам. Поклоних се, целунах й ръка. Всички ме оглеждат - аз с шапка, с бомбе, а целувам ръка на една баба, тя ме поглежда и казва: „Аз имам работа." Казвам: „И аз имам работа." Но й целунах ръка, ха-ха-ха. Казвам: „Аз се качвам на този трамвай. Ти се качваш на другия." - „Добре. „-„Довиждане." - „Довиждане." - „Ще се видиме ли пак? - „Може да се видим." Казвам: "Добре." Ха-ха-ха. Това беше. Погледна ме така сърдито и ми обърна гръб. Ха-ха-ха. А когато това се отпечати, ще видим дали ще ме гледа сърдито. Ще видим тогава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...