Jump to content

12 - 48. ДВЕТЕ БЛИЗНАЧКИ - ВЕРКА И НАДЯ


Recommended Posts

48. ДВЕТЕ БЛИЗНАЧКИ - ВЕРКА И НАДЯ

         Надка: Като ученички бяхме в отделни класове и по география имахме учителка една, живееше у наша роднина. Обаче тя като дойде казваше: „Прочетете този урок." И не го разказваше. А във Веркиния клас имаше една арменка, Серапи и Верка споделя. Тя още не беше женена, г-ца Ангелова. И аз знам тъй да предавам - прочетете си урока, прочетете си урока. Нареди се да го научим да го разкажем. И тя казва на Серапито и Серапито казва на Ангелова. Тя се беше преместила при тях вече, при тях живееше. Те са сирачета двечките. И тази отива при нашата братовчедка, защото са приятелки и тя Димитрина се казваше и казва: Твоите братовчедки тъй, тъй, тъй. Но тя ми беше на мен класна... И тъй ли? Аз, на мама първа братовчедка беше нейна близка, приятелка. Тъй ли каза, аз ще й кажа. Аз не зная, идва сега тази, тя после се ожени за един художник и казва: Ей, Георгиева - на мен, а тя мисли, че съм аз Верчето, не знай коя е от двете ни. Георгиева, стани да разкажеш урока за Франция. Ученици, сега научихте ли урока, предадох ли ви го добре? Викам: Защо, госпожице? Какво, аз съм изненадана. Отивам у нас, почвам да плача. Вера ме пита защо плача. Викам тъй. Ама аз казах на Сарапито, защо дошла на тебе да си изкарва?

         В.К.: Нали сте близначки? Те бъркаха ли ви двете?

         Надка: Ами на, тогава сбърка ни тази учителка.

         Хубав човек е Верка, и пожертвувателна, много. При тези условия, да посрещаш и изпращаш. А по три дни е гладувала. А може да умира от глад, но никога няма да отиде да се оплаче или да поиска Такъв характер. Тя много е твърда. Затуй издържа тука на Изгрева. „Шибаха ме", каза. Рекох: „Вере, много се промени." - „Тебе шибали ли са те тъй, знаеш ли тука какви са? Шибаха ме." Шибаха я, докато се разстрои, затуй каза Ангел и Филка, че тук, на Изгрева, приятелите я разсипаха.

         В.К.: Значи те с Ангел и Филка се познават.

         Надка: Ама те от Пазарджик, те все са при нея. Там като отидеш, тя на едното легло, Ангел на другото и Филка на третото, Като у дома си, от Пазарджик при нея са знаели да отидат. Много я обичаха. Тя също.

         В.К.: Да.

         Надка: Хубав живот.

         М.М.: Много хубав. То учението на Учителя е в неговото приложение, тогава можеш да изпиташ сладостта, че служиш на Бога, че вършиш нещо в името на Бога.

         В.К.: Така идват едни души, други заминават. Всеки със своя пост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...