Jump to content

12 - 49. КАК СЕ ПОСРЕЩАТ ГОСТИ


Recommended Posts

49. КАК СЕ ПОСРЕЩАТ ГОСТИ

         Надка: После всеки си има път, в различни посоки работи. Брат Петър Филипов беше тъй. То неговата къща е отворена. Колко хора ключове имаха. Отиваха, посреща, изпраща ги.

         В.К.: Аз, например, не бих си дал ключ. Не, впрочем аз също си бях дал ключ, преди да замина за чужбина. Ха-ха-ха. Аз дори повече май направих, оставих си ключовете на Борис Николов и той не ми ги върна, забравил къде ги сложил. Но не бих си отворил къщата за всеки.

         Надка: Не си го изработил.

         В.К.: Аз, например, не мога да приемам и да изпращам непрекъснато. Не съм готов за тая работа.

         Надка: Не знаеш каква радост е, какво нещо.

         В.К.: Не е лесно, никак ама. Някой път не можеш да успееш, а трябва да се приготви, нали, всичко, а същевременно трябва и да се почисти. И психически да се нагласиш за прием на гости. Може би бих направил нещо друго, което други не биха го направили, но това да приема и да изпращам, не мога да издържа.

         Надка: Ами да, то всеки човек не е за тази работа.

         В.К.: Всеки е различно устроен, да.

         Надка: Ти пък други работи правиш.

         В.К.: Всеки си има своето място. да. То са необходими качества за това нещо. Това не е малко. Да приемаш и да изпращаш хората, да. Това е много трудно.

         Надка: Ами брат Божил, гдето ти казах. Жена му не иска гости, а той отива при гостилничаря и уговорва за приятелите от Тополица там като идват, да се хранят там безплатно. „Колкото приятели дойдат днес от Тополица, аз плащам. Ще ги храниш, каквото искат, ще си вземеш бележка." И отива после и плаща.

         В.К.: Не спят при него, нали?

         Надка: Не спят, как ще спят. Те идват и се връщат. Рейсове има, но за обеда да се нахранят и да си свършат работата, и си отиват те. Обаче бати Божил отива и плаща. А той бе един книжар, продаваше книги и после чукаха там, сандалки правеха, това-онова.

         В.К.: И с тия малки парички, с тия малки заплати.

         Надка: Малко парички. Жена му нищо не работи. Любка, гдето е в Пловдив сега, бе на една годинка. Божил й казва: „На ти 2 стотинки за Любка, кравайче да й вземеш, а пък ти, ако искаш да ядеш, ще дойдеш да готвиш на градината на майсторите и ще се храниш." Че ходихме веднъж, че постлахме черга, сложихме трапеза. И помогнахме за готвенето, седнахме, нахранихме се, занесохме една кошница със сливи, сварихме компот.

         В.К.: А пък коя беше, гдето носи котлите с храната?

         Надка: Баба Петра. От Карагеоргиево, тогава Ченге беше името на селото.

         В.К.: Значи носи торбите с хляба в в дисагите и котлите с храната.

         Надка: Не всеки ден, но няколко пъти го е направила. Но не е малък жест.

         В.К.: Не е малка работа. И то пеша на кобилица.

         Надка: То е от Айтос километра. От Айтос до градината е три и до селото - 4. Не е малко. Все пееше. Като дойдеше, ще каже, ний нали отивахме и пеем „Ний сме славейчета горски". Като ни види и вика: „Хайде „Ний сме славейчета горски" да ми изпеете, пиленца. " Много мили, много спомени имаме ний. Богат живот имахме в Братството на Айтос. Бати Филип, бати Киро, бати Божил, всяка вечер гюмовете с бозата, идват у дома, сестрите Габровски, други имаше Касабови, той беше началник на пощата. Събират се у дома, тати винаги вземаше голяма къща под наем, салон с три стаи и в малката стая за Учителя, само за него имаше легло. Нито той спеше, нито някой. Малка стаичка, молитвена стаичка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...