Jump to content

12 - 55. С ДВЕ СТОМНИ ЗА ВОДА ПРЕД ИЗВОРА НА ЖИВОТА


Recommended Posts

55. С ДВЕ СТОМНИ ЗА ВОДА ПРЕД ИЗВОРА НА ЖИВОТА

         В.К.: Надка Куртева ми предаде това, което бил разказал ръководителят на братството от Нова Загора - Георги Маринов, златар.

         Това било на един събор на ръководителите на Братствата от цяла България. Учителят се обърнал към ръководителите със следните думи: „Всички вие сте много добри, но Георги Куртев е моят най-добър ученик."

         Надка: „Била съм около 18-годишна. Тогава се строеше чешмата в село Тополица. Аз не бях добре. Направо боледувах. Брат Борис беше дошъл у дома и в разговора си с майка ми сподели същото, че не съм добре със здравето. Тогава мама се обърнала към тати с думите: „Георге, ти на чуждите хора в града помагаш, а на Надка не обръщаш никакво внимание. Не виждаш ли, че тя не е добре? Защо не запиташ Учителя какво да направим за нея, за здравето й?" Тогава тати се съгласи и написа едно писмо до учителя, което да му предам, а брат Борис изпрати телеграма, за да ме посрещнат сутринта сестра Василка Иванова и сестра ми Донка, съпругата на Георги Събев, които бяха по това време в София.

         Отишла сестра Василка с Донка на гарата да ме посрещнат, но като дошъл някакъв влак им казали, че не е от Бургас. Дошъл друг влак, пак бил от другаде и те решили да почакат на една пейка в близката градинка. Но в това време аз пристигам и като виждам, че няма никой да ме посрещне, пък и нали съм ходила друг път на Изгрева, запътвам се полека-лека с куфара с дрехи и една чанта с един голям хляб.

         Пристигам на Изгрева, минавам край голямата порта, салона и като стигам до приемната на Учителя, отваря се врата, той излиза от стаята и ме посреща с думите: „Надежда, пристигна ли? Много съжалявам, че имам важни гости, големци, иначе щях да те приема при мене. Сега ще отидеш при баба хаджийка, сестрата на Тодор Стоименов. Там ще почакаш."

         В това време сестра Василка и сестра ми Донка, като чакали известно време, решили да проверят за влака от Бургас. Казали им, че той отдавна е пристигнал и тогава, като не видели никъде Надка, тръгнали обратно за Изгрева.

         Надка, като отишла при баба хаджийка, последната мислела, че Василка и Донка навяно са отишли на „Опълченска" 66 и искала да заведе Надка там, но в това време пристигали двете посрещачки.

         Учителят бил изпратил гостите си и наредил на сестра Василка да отстъпи стаята си на Надка, а тя самата да иде да спи в братските стаи. Василка подредила стаята си, сменила чаршафите си като за гостенка и я предала на Надка. На другия ден Учителят дал на Надка две стомнички, като й казал всеки ден да отива на извора в Диан бад 10 дни подред по десет пъти и като донесе вода, да изпива по две чаши гореща вода при всяко връщане от извора. През другото време да чете и размишлява. Това било лечението, което трябвало да проведе Надка. Така тя от ден на ден се чувствала все по-добре и по-добре и по такъв начин се възстановила.

         Освен това Учителят пратил брат Бертоли при брат Георги, бащата на Надка, с поръчение да й изпратят топли дрехи, за да отиде с братята и сестрите на Рила, По това време брат Бертоли пътувал във връзка с чешмата в Тополица и се връщал при семейството си в София, при което донесъл и дрехите на Надка от Айтос, без последната да знае нещо за това.

         Когато Учителят споменал на Надка за отиване на Рила, тя казала: „Ами аз нямам топли дрехи за там." А Учителят отговорил: „Аз всичко съм предвидил и дрехи ти е донесъл брат Бертоли от Айтос." Брат Минчо Сотиров пък дал палатка за Надка и така тя била готова за Рила. Три години подред Надка летувала на Рила с братството и Учителя.

         Това обстоятелство събудило известна ревност у сестрите й, но никой не смеел да протестира, защото всичко ставало по нареждане на Учителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...