Jump to content

48. Силата на мисълта


Recommended Posts

48. Силата на мисълта

Разговор на обеда в малкия салон
Силата на една мисъл зависи от ума. Изпълнението й - от волята. Енер­гията от ума да се смени с енергията на сърцето. Енергията на сърцето да се смени с енергията на волята.
Ако умът няма потенциал, не можа да се яви желанието. Желанието е потенциал на мисълта. Ако сърцето няма потенциал, не може да се яви волята. Волята е потенциал на сърцето. А силата е потенциал на волята.
Сонда без любов вода не вади.
Като се изгуби някой някъде, да не се плаши, че ще се върне на същото място. Той се е изгубил, че не знае четирите точки. Северът е винаги влажен. Юг е по-сух. Вечер пипни камъка и по него ще познаеш коя страна е към север и коя - към юг, а според тях ще се ориентираш за изток и запад.
Хладнокръвен трябва да бъде човек някога. Хладнокръвието се добива, когато човек мисли, без да взима участие сърцето му. Щом човек се безпокои, не може да бъде хладнокръвен.
Когато някой си е счупил крака, той ще чувствува болки, като му го пра­вя. Но аз ще мисля, ще съм хладнокръвен, като му го правя и тъй ще му помогна - при хладнокръвието си. Като плаче, му се помага, че се кае за грешките си. Като не плаче, не може да му се помогне, че не се кае за грешките си. Искаме да постигнем, без да страдаме - несъвместимо е. Страданието е влага за растене. В седмицата трябва човек веднъж да плаче. В природата има закономер­ност.
Апатичният човек, този, който мрази, с апатия гледа на всичко - него страхът го лекува.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...