Jump to content

74. Реалното богатство


Recommended Posts

III. тетрадка:

Из разговорите ни с нашия любим Учител

на Изгрева - след беседа и гимнастики, на обеда и на Витоша

Разговори с Любезния наш Учител.

Izgrew_17_26.jpg

74. Реалното богатство

1937 г.
Нагрей с любов някого, да му излязат хубави чърти. Не всичко се радвайте!
Като дойде Божият Дух, Той ни опитва душата.
1936 г.
Човек се лъже, че може да открадне нещо. В това седи лъжата. Богатият се заблуждава, че богатството е негово и че може да открадне. Като ти вземат златото, пак си дойде при тебе. Е, тогава кой ще те обере тебе? Опасността е, че вярваме, че ни е откраднал. Невъзможно е да крадеш. Лъжата е, че мислиш, че като крадеш, ще забогатееш. Не вярвай в което не е! Старо вярване е, че вярват хората в което не е. Страданието е тайна. Като я научиш, ще дойде откровението. Реалното богатство на човека е в тайните, а откровението е, когато сме се запознали с тайните. Лъжа е, че вярваш, което не е: че ще ум­реш, че ще отидеш в рая, в джендема. Лъжа е това. Съгрешиш - в джендема си; направиш добро - в рая си. Щом имаш живота, ще дойде златото при тебе. Като дойде умът ти, силата ти ще дойде. Като изгубиш Любовта, ще изгубиш живота си и като изгубиш живота си, ще изгубиш златото си. Умът не се губи, то е лъжата. Отвържеш въжето, с което си вързан - ти си се отдалечил от ума си. Умът не се губи, но нямаме съответствующа дума.
Не вярвайте в туй, което не е. Не вярвайте в лъжата. Лъжа е всичко, което не може да бъде. Умрял някой е лъжа. Обрали го - и то е лъжа. Само е олекнал. С парите заедно повече тежи. Като обереш една круша, другата годи­на пак ще роди круши. В „Хиляда и една нощ" за 24 часа какво ще направите? Като влезе човек в Божествения свят, тези неща нямат същина. В Божестве­ния свят крадецът остане вън. Всяко нещо ще се върне, откъдето е дошло. При нас се връща нашият и добър, и лош живот. Представете си, че половината хора са богати, половината - сиромаси. Богатство, чест, слава е суета.
Нито умира човек, нито изчезва. Заличите картина от книгата - нищо не е придобила книгата при залепването и отлепването. Сянката се прибрала у дома си. Мислим, че сянката се е изгубила. Човешкият свят е сянка на реалния, Божествения. Човекът се мени. Човекът не е в промяната. Божественото се уголемява и смалява, еднакво е важно. Материята на дървото образува семка, а силата на семката образува дървото. Едно дете нарисувало слънце. Увеличи­ли го, но пак не е увеличено. Не виждаме реалността каквато е и не представ­ляваме я. Човек не е, което се представя. Ако обърнете реалността, ще имате най-голямо нещастие. Безграничното е най-хубаво. Което се постига, не е ре­ално. Което не се постига, е реалното.
Бъдете съвършени по любов, знание, справедливост, като Бога. Може сянката на реалността да обхванете. Реалността и като плод може да я обхва­неш. Да разбереш реалността не значи обгръщане и обхващане. Един ден, и да искаш да умреш, не можеш да умреш. Мислите, че имате врагове дяволи. Уми­ра - значи отишъл „у мира".
Остарявате, че искате някой отвън да ви направи щастливи. Вие сте щас­тливи, но не вярвате във вашето щастие. Да се освободим от което е.
Вяра значи като детето да вярваме, че дъжд ще вали - то е вяра. В един уреден свят си. Като служиш на Бога, и сиромах, и болен няма да си. Цветята на слънце са хубави. И който служи на Бога, е здрав. Грей се на Слънцето, после го учи. Не чакай да познаеш Господа, тогава да Му служиш.
Слугувай на Господа беззаветно с всичкото си сърце, ум, душа и дух.
Старото да седи, но да се опита новата система на възпитанието. Да желаем общото добро за всички. Ако само за нас желаем, е алчност. Омраза­та е само за един. Двама едновременно не можеш да мразиш. Да имаме мате­риално, колкото ни трябва. Да се създават и се подкрепят. Сиромахът е мъд­рец. Щом е мъдрец, не е сиромах.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...