Jump to content

137. Страданието и скръбта


Recommended Posts

137. Страданието и скръбта

Ангелът не знае какво нещо е страданието. Ангелът от тебе се учи. Ще .страдаш, че си книга. Праведните страдат. Грешните се мъчат. Хубаво е да страдаш, всички да се ползват от нея - книгата. Хората страдат зарад доброто, че искат да ти го вземат и ти трябва да го пазиш. Щом е грешник, ще се мъчи, щом страда, е праведен. Осмисля ни се животът със страданието. Другите ни благодарят и радостта тогава дойде. Радостта е, че са се ползвали от нашата книга. Взимат от коша ябълки и ти благодариш, олекне ти.
Скръбта е по-частно; скърбиш за обуща, шапка, за малки работи. Стра­данието: музикантът страда, че няма инструмент да свири. У вас има място, дето дяволът живее и дето ангелът живее. Да му знаете къде е номерът в тялото си. Апаш до моята стая се криел Рекох: Не става тъй. Дяволът до пангара
[1]
седи, взима парите. Едрите взима дяволът за себе си, несъзнателно става това у попа, инстинкт. Взел си пари назаем - „Не му ги връщай" е дяволът.
Да живее човек добре, всякога да изпълня Волята Божия. По-добре да страдаш, отколкото да вземеш 20-те лева. Чакала да дойде кондукторът. Наме­риш 100 лева - вземи 5 лева, а онези по 5 лева ги раздай. За най-необходимото имаме право, да се не осигуряваме за утре.
В нищото може да налееш нещо. Дето има нещо, изпразни го и налей!
Като се изучат законите на природата, животът ще се улесни. Хиляди години мислят какво е добро и зло. - Старост и младост. Старост е натоварен много кон. Младостта е разтоварен кон.
Страданията са необходими за баласт, да се не обърне корабът в море­то. Избягването на страданията е аристократизъм. В Индия искат да се осво­бодят от страданията, но има 60 000 000 парии на 350 000 000 народ. Дяволът не е в едно престъпление. Дяволът е далеч, а като речеш да хванеш дявола, хва­неш себе си. Отдалече дяволът обстрелва. Не искай дяволът да ти направи добро, че ще те тури в затвора.
[1]
* пангар (от ит.-гр.) - нар. масичка при входа на църква, където продават свещи. (Бел. М.И.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...