Jump to content

140. Вяра, надежда, любов и воля


Recommended Posts

140. Вяра, надежда, любов и воля

16.ХII., петък. Разговор след гимнастиката в салона
Което тече, вода е - сърцето. Което духа, въздух е - умът. В чувствата участвуват сърцето и душата. В мислите взимат участие умът и духът. Волята е сила. Да дойде мисълта, после - чувството, после - сила, воля, да дойде прояв­ление. Стоиците проявяват търпение. В търпението да си силен. Праведният носи търпението. Грешният носи неволята. Хвърли нечистата дреха и ще си чист. Грехът е нещо външно. Душата страда, че носи нечисти дрехи.
При вярата и надеждата може всеки да ти вземе дрехата, а при Любовта всички препятствия се премахват. Любовта всичко стопява. Има религиозни хора, ту на единия бряг, ту на другия. Като дойдеш до Любовта, тя взема левия крак - Надеждата, десния крак - Вярата. Любовта ги вика, да карат каруцата на Любовта, да помагат. Вярата и Надеждата са почтената каруца на Любовта. Бог е Любов. Вярата е мярка на Любовта, по-малка от Любовта. Надеждата взима от мярата, та мери. Ние още вземаме и даваме.
Стоиците учили търпението, а епикурейците - волята. Сега религиозните са стоици, а в света - епикурейци, учат волята. Ние създаваме търпението, крепост за волята.
Ще ядеш, което те обича. Бог ни обича, Него да ядем (Словото). Да ядеш значи: да придобиваш постоянно нещо в работата, която извършваш. В приро­дата всичко си има своето място. На човека са дадени на Земята възможности да постигне всичките неща, които са позволени. На Хималаите достойните ще се качат. Работата е най-хубавото нещо, което човек може да направи.
Иот хей, vav хей. Йехова.
Нещата са относителни. Снегът не се мърда, но Слънцето ги кара да се движат. В надеждата известни неща са възможни, във вярата повече неща са възможни, а при любовта всичките неща са възможни. Човек е свободен да прави каквото иска. Сутрин да се изправиш, а а дадеш израз на търпение. Да се облечеш е надеждата; да тръгнеш е вярата, вярата е движение, а ще живееш с любовта. Цани ли се за слуга, да й плащат да живее, надеждата облича крака­та, вярата ги движи. Един слуга без вяра не може да угоди на господаря. Вяра­та пее. За всяко нещо без любов отчет се дава. За всяко нещо с любов няма отчет.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...