Jump to content

III. Моята молитва в Ада


Recommended Posts

III.

Моята молитва в Ада

Из брошурата „Път" от Е. К. Бездомник

(Елена Казанлъклиева)

Всеблагий Господи, обърни очите Си към мен, скитница, която иде от далечната страна на ада. Чуй молбата ми и послушай думите на моето болно сърце, изпитало хиляди болки от двуострия меч на адския властелин! Обиколи­ла съм гори и планини, дълбини и висоти - вредом Те дирих, ала нигде не Те намерих. От деня на моето непослушание, когато Те излъгах и съгреших, аз Те изгубих и в душата ми настъпи тъмнина и никога не чух вече Твоя глас. Пръв път, когато усмивката на злия дух ме измами и моето сърце се поддаде на съблазън, душата ми загуби зрак... Ала скоро тя се пробуди и възнегодува. Сърцето се усети в измама, падна в отчаяние и скръб и викаше с висок глас: Господи мой, де си?-обади се! Аз ида разкаяна - приеми ме!... Кажи ми де си, да мога да Те намеря, за да Ти кажа колко души намерих погубени в пиянство, в блуд, в кражби... И викаха ме и убеждаваха ме да влезна в тяхната дружба, защото казваха те: „Само тук утеха има." В тези часове дохаждах до полуда и скубех косите си, раздирах дрехите и проклинах сатанинската измама, която тури око на мен и ме привлече в ръцете си. Изчиствах с пост душата си, молех се денонощно, непрестанно Те виках и не оставих място, дето да не вляза и питам кой може да ми каже нещо за Тебе.
И намерих най-после люде, които ми посочиха истинския път. Но преди да тръгна из тоя път, трябваше да оставя всичко, що съм придобила на земята. И аз извиках с радост в този час: - О, благодаря ви за това, що ми казахте. Нищо не искам от тази земя, даже и дрехата, която нося - вземете я, защото и тя е шита тук и не искам нищо друго освен свободата, която изгубих.
Господи, при Тебе идвам пак, за мен няма нигде добро без Тебе. Ти си животът ми - не ме отхвърляй!... Към Теб повдигам ръцете си - не ме оставяй! Ти пълниш душата ми с прясна роса всяка заран и навлажняваш посаденото в нея; пращаш влага, орачи да я изорат и сеячи да я посеят. При това Ти не забравяш да изпратиш Твоето животворно слънце да стопли земята, която да­ва своите сокове за младото и крехко стебло. Във всички Твои добрини Те познавам, защото страданията, които изпитах, ме научиха на това. Ти даваш слънце и радост на всяка твар; Ти заповядваш и всеки тръгва по своя път. Който Те слуша, расте и напредва, а който изменя, пращаш го в страдания. Твоето наказание е радост за мен - Ти ме изпитваш. И често аз плачех, скър­бях горчиво без спир, като дете без майка, което с нищо не може да се утеши. Тогава паднах на земята, обляна в сълзи и рекох на тъгата: вземи ме ти!...
Отнесе ме вълна безкрайна, която леко и предпазливо ме носеше през голямото пространство. Небето блесна пред мен с чудна синина и всичко се откри в безкрайна хубост... И мракът в миг изчезна из моята душа и ледът се стопи. Сълзите ми се обърнаха на изворчета - хубави и бистри, които тихо излизаха от сгрятата земя.
А слънцето грееше тъй светло със своите златни лъчи, че всеки лъч кротко ме галеше по тялото и събуждаше всяка замръзнала клетка и вливаше й живот.
Зачуруликаха сладкопойните птички навсякъде и малките трудолюбиви пчелички си хвъркаха леко и взимаха медения прашец от разтворените чашки. Каква любов, О Боже, имаш Ти! Не за това ли плаках толкова векове?... В Теб животът е благ и обилен, ето в него съм и аз сега.
При Теб е животът само, при Теб сърцето е радостно, доволно, при Теб има усмивки, блага, при Теб всеки е доволен и работи свободно, без да го насилва някой и пее в радост до забрава... А вълни на безгранична радост ме понесоха към вечната и незаменима любов. Ето слушай, слушай моята сладка песен, която Ти давам от моето болно сърце. Виж как Ти пея и ще пея безспир! Примките на лукавия добре научих, лъжите също, сплетните на злата умисъл добре проучих, защото всред тях отраснах.
Ще се върна отново на земята само за Теб и за моите братя, които оста­вих в нещастен пир. Упоени в сласт, те просмукваха последните сокове на тяхната душа и викаха безумно: „тука е животът". Ще им кажа, че там негде има друг блажен, топъл и пролетен мир, дето милват чисто и безкористно, дето дават живот, дето има вечно слънце, що грей и не залязва никога. Там, там ще ви заведа, елате, милички мои, ще ядете от небесната манна до насита. Така аз пеях и носеха ме тези хубави и мили вълни и сякаш душата ми ставаше все по- бодра и по-силна.
 
- Коя е тази мила сила, що ме носи, не мога ли да зная? - попитах вед­нъж и тиха усмивка се показа над моето лице. - Чадо, доволна ли си сега? ...
 
- О, Ангел ли си, или сам Господ?... - извиках аз.
 
- Успокой се, чадо, и виж, погледни ме! - Но ръка блага се сложи над моето измъчено лице, притисна се то негде неусетно и чух сърцето - то заби.
 
- Боже!... Господи, Спасителю... - Радостта бе голяма за мен. От такава голяма скръб и тъга, изведнъж в блаженство, о, то е сън!... Но и сън да е, пак е много, Боже!... В този велик час, когато всичко бе спряло за мен, дочух мил глас, който шепнеше и разливаше се като аромат в душата: „Почивка ти давам сега."
 
„Иди и кажи на твоите братя, паднали в мрак и невежество, че Аз съм жив. Кажи им, че Аз съм все същият, кротък и благ; ще чакам още малко време, доде­то взема тези викащи, кат теб, пробудени души. Ще им покажа знамения, чрез които ще ги претопя. Иди си, чадо, с чиста вяра и надежда блага, знай, че любов­та те следва и не ще те остави докрай!" Събудих се кат от сън, но цяла в пот обляна, като пътник, който иде отдалеч. На душата ми радост, на тялото леко и чувствах, че бях малко дете, като в най-ранните години. А сега що ми предстои в живота? Почвам в името на Великата любов да търся моите братя, които викат към Него, за да им помогна в скръбта. О, братя на скръбта, в които се пробудила искрата на Великата Душа, елате при мене, аз ще ви покажа що казва любовта.

* * *

Е.
Любовта дълготърпи, благосклонна е, не завижда, не се превъзнася, не дири своето си, не се раздраЖава, не мисли зло, на неправдата се не радва, а сърадва се на Истината. Не са всичките цветя на полето с еднакъв мирис. И не всички души са на еднакъв уровен на развитие. И не можем от всички да очаква­ме еднакъв плод. Само Господ е в сила да преобръща злото, да работи за добро. И религиозните хора си имат своите особености. Някои хора Божествената Любов ги прави като рози, а други като тръни. Някои прави като сочни смокви, а други като стипчиви трънки. И всеки се стреми според разбиранието си. Трябва Мъдрост, трябва знание. Трябва сила и търпение, да се победи злото в човека. Който иска да следва Господа, трябва да дигне своя кръст и да го носи с търпение и радост. В кръста е скрита и смъртта, и Животът, и радостта, и скръбта, и славата, и безчестието. В него са скрити Любовта и възкресение­то. БлаЖен, който разбира.

(Свещеният подпис)

10.Д.1912
София
София, 22, III.
Любезна Еленке,
В материалния свят човек трябва да има познания. Всеки човек трябва да е роден за една работа
Ако дойдете в София, ще имате други мъчнотии, вие вече бехте. В рабо­тата ви трябва постоянство, учение и да се съобразява човек с условията. Не трябва тъй скоро да се обезсърчаваш. Кармата на Найдена не е от най-добри­те. Не може и да му върви тъй лесно. Ще се уреди.
Само Божията Любов (Свещеният подпис)
(Писма на Учителя до Елена Казанлъклиева. Вж. „Изгревът" том VII, стр. 57-58.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...