Jump to content

5.2. Дневната програма през време на съборите


Recommended Posts

5.2. Дневната програма през време на съборите

Всяка сутрин към четири и половина, още в тъмното, невидима цигулка засвирваше познатата песен:
„Събуди се, братко мили,
от дълбок сън ти стани
и веригите вековни
от нозете си снеми!"
Ранното утро на летния ден отдавна беше създало нагласа за ставане. Следваха няколко минути за необходимия сутринен тоалет. После всеки заста­ваше мълчаливо на своето място и чакаше в съзерцание показването на слън­цето. Изток червенееше и скоро на ясното небе се показваше нажеженият зла­тен диск. Очите дълго се бореха за неговите засилващи лъчи. През това време душата се късаше от земното и навлизаше в руслото на колективната молитва.
- „Господи Боже наш, благий ни небесен Баща, Който си ни подарил жи­вот и здраве, да Ти се радваме..."
„Добрата молитва" всъщност не е „молитва". Човек не „моли" нещо кон­кретно. Тя е по-скоро интимен диалог с някакво далечно, невидимо, но ясно осъзнавано второ „аз", което наднича благосклонно от небосвода и се старае да чуе това, което неговите чада приказват. Всичко в тоя миг в живота изглеж­да безцветно и маловажно в сравнение с извисеното състояние на душата. Из дълбочината й прелива обич, която изпълва всички кътчета и се разлива на­около към всичко, което те заобикаля, към всички хора, към цялата вселена.
Няколко добре известни песни се поемат отляво, откъм къщичката, гдето засвирва цигулката. Мелодията е тиха, повтаряна от хиляда гърла, не много стройна, но пък затова топла и сърдечна.
Следват гимнастиките, „упражненията", „шестте първи упражнения".
Когато се прави разбор на „упражненията", човек се учудва как мето­дично, постепенно е разкривал Учителят методите за овладяване на тялото и духа чрез средствата на „физическата култура". Елементите на упражненията са дадени три-четири години по-рано под формата на упражнения, насочени към различните органи: главата, дробовете, сърцето, корема, гръбнака, край­ниците. По-късно всяко упражнение се съпровожда от усилия на мисълта и съответни подходящи движения, като: „обливания", „гребания" - като че си всред природата и се стараеш да вземеш от тея необходимите жизнени сили. Наред с тях Учителят изрично препоръчваше да се правят „дълбоки дишания". Знае се, че чрез тих човек се отправя към цялата психофизиология на човека.
През годините 1925-1938 не беше още дадена „Паневритмията". Тя се е зародила и оформила по-късно, постепенно, упражнение след упражнение. То­гава се е оформила и като цялостна верига от методично изградени и свързани като цялостна постройка [упражнения]. Самият Учител, който така високо це­неше своето най-хубаво произведение - Паневритмията, не считаше, че тя тряб­ва да се играе на всяка цена, всяка заран, цялата, отначало докрай. Дори той не считаше, че тя самата е достатъчна за доброто овладяване на човешкото тяло. Затова често той играеше допълнителни упражнения, от които са извес­тни и практикувани 12-13 упражнения, поддържани от брат Пеню Ганев. Упраж­ненията накрая завършват с „бяг на място" - скачане, подхвърляне краката напред-назад, встрани, огъвкавяване на кръста - прекрасни упражнения, кои­то очевидно играеха не малка роля за неговото удивително физическо здра­ве. [1]
--------------
[1] Упражненията са 21. Вж. „Изгревът" том XVI, стр. 791-797. (бел. на съставителя Вер­гилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...