Jump to content

5.3. След гимнастиките


Recommended Posts

5.3. След гимнастиките

След духовното възвисяване, постигано чрез молитвите, след овладява­нето на тялото с всички негови органи, ние се събирахме около Учителя, за да чуем неговото кратко утринно Слово. То се отличаваше по своя бодър, освежа­ващ характер, отразяващо неговите размисли през нощта, някои конкретни напътствия. В тях нямаше встъпление, както при беседите, приличаха на пре­чистени сентенции, сякаш наши собствени мисли, осветени от неговата мисъл, за да станат части от самия наш живот.
Следваше топлата закуска, поемана с истинска наслада.
А след закуската - истинската сутринна беседа. Учителят сядаше на пей­ката под големия бряст, съборяните насядваха на амфитеатралната полянка под прозореца на къщичката. Песни, „Добрата молитва", текста от Евангелие­то, Словото.
Искаме да цитираме някои извадки из това Слово:
„За да разбере човек великата Божествена Истина, която ще носи мир и радост на всяка душа, той трябва да бъде развързан, т. е. свободен от заблуж­денията на миналите векове. Заблужденията са останки от разнебитени кора­би, захвърлени на бреговете. Те са остатъци от философски системи и учения, с които и до днес е покрито лицето на земята."
.... Да, и трети Завет ще има (освен Стария и Новия Завет - б. н.). Той ще
бъде Завет на прославяне на синовете Божии. С този завет ще дойде в света любовта и хората ще изучават великата наука - как трябва да живеят по лю­бов."
„Христос каза на учениците: „Идете и проповядвайте Словото."
„Душата е самият човек, който мисли, чувствува и действува разумно. Кое работи в човека? - Разумното начало! Прогресът се дължи на човешкия ум, на неговата воля, на неговото сърце."
„Ние обичаме човека според неговия плод. Който служи с любов, той е умен, добър и справедлив човек."
„Желая да видите Бога така, както виждате слънцето."
И така нататък.
Така Учителят говореше час-час и половина, някога дори два часа. Всич­ки бяха притаили дъх и слушаха. А слушателите бяха същите хиляда души, вни­мателно съсредоточили погледите си към него, като че хипнотизирани. Само моливите на стенографите летяха по белите листове. Никога нито една памет­на бележка не стоеше пред Учителя. Учителят гледаше с леко усмихнат, сияещ поглед хората и продължаваше да сипе своите чудни мъдри слова. Той говоре­ше спокойно, без забавяне, без ораторска поза, като че говореше отблизо на един човек, като че разговаряше с всекиго поотделно. Сияеха очите на съборя­ните! Ето затова наистина е заслужавало да се остави работа, дом, да се пона­сят несгодите на лагерното пребиваване, на палатките, на скромната вегетари­анска, „градинарска" трапеза.
Наистина, какво ставаше в човешката душа през време на „беседата"?
Човек чувствуваше как душата постепенно се откъсва от грижите на де­ня, започва да се навдига нависоко над земята, над нейните поля, долини, пла­нини, над нейните грижи, над нейната сива мъгла. Тя остава все по-малка. Не­щата върху нея се осветляват, стават понятни, разумни, смислени, грапавини­те се заглаждат и стават красиви. Просветление като това на слънчевата свет­лина се разсипва върху нашето съществувание. То става радостно, весело, пълно с надежди, перспективи.
Наблюдавал съм разположението на духа и веднага след „беседата" и няколко дни по-късно. Чувствувал съм като че светъл облак ме е подигал на почти половин метър над земята. Всичко ми се е виждало хубаво, радостно. Такова настроение ставаше доминанта, господствуващо през следващата нощ и още два дни след това. После то избледняваше и се губеше в морето на катадневието.
Мнозина от враговете на Учителя го обвиняваха, че „хипнотизирал" хо­рата. Може би имаше нещо вярно в това. Той издигаше съзнанието на слушате­лите си до друг един свят, свят на идеите, който се виждаше така реален, както тоя, който ги обикаляше. Те вече не се питаха дали има Бог и Божествен свят или няма. Те знаеха вече, с пълна увереност, че самите те живеят в тоя Божес­твен свят.
Когато след години препрочитахме дебелото томче от беседи, върху кое­то пишеше „Съборни беседи", ние се замайвахме от вида на завършената ра­бота. Но това всичко изглеждаше съвсем просто, ясно и естествено.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...