Jump to content

5.6. Как се събираха парите


Recommended Posts

5.6. Как се събираха парите

Честното отношение на съборяните се проявяваше особено ярко при доб­роволните вноски, които всеки съборянин, по добра воля, правеше в „горница­та".
В нея се влизаше поединично, сам. Затова пред вратата чакаше дълга опашка от хора. Обущата се оставяха пред вратата и се влизаше по чорапи - както обикновено се влизаше при Учителя. Върху източната страна беше сло­жена някаква картина - мъж, Христос, в по-голяма от естествена величина. На другата стена висеше ограден в хубава рамка Пентаграмът- петоъгълникът със символичните саби, чаши, плодни дървета, котви и с обичайния кръстосан над­пис: „Любов, Мъдрост, Истина, Правда, Добродетел", обградени от кръгъл над­пис: „В изпълнението на Божията воля е силата на човешката душа."
Всеки съборянин трябваше да потъне в размишление и да си изтегли по свобода някоя страница от Евангелието, да си избере някой текст, чиято ос­новна мисъл трябваше да остане като водеща мисъл през идната година. Тая мисъл той трябваше да съхрани колкото се може по-дълбоко в душата си.
Едновременно с това всеки следваше да направи своя еднократен за цялата година принос към братската каса. В лявата страна на масата имаше поставена купчина с празни пликове. А на средата на масата ние лично видях­ме вече натрупана грамада от попълнени и запечатани пликове. Това беше внушителна грамада от 30-35 сантиметра дебелина и то почти по цялата маса. Тогава и ние сложихме нашата вноска - цяла банкнота от 500 лева. Вноската се правеше без всякаква пояснителна бележка, без да се означава от кого е нап­равена. На тая грамада имаше не по-малко от 200-300 000 лева.
Ние повече не се интересувахме от съдбата на тия пари. Ние бяхме уве­рени в добросъвестността на хората, които трябваше да отварят пликовете, да отчитат сумите, да ги направляват по най-правилен начин в живота на брат­ството, към тяхното най-добро оползотворяване.
Ние живеехме в един свят, където всеки ден ставаха злоупотреби в уч­реждения и колективи. Подправяха се подписи, фалшифицираха се чекове, под­правяха се ведомости, приходо-разходни книги. Много счетоводители биваха съдени за злоупотреби. Ние вярвахме, че такова нещо не може да се случи между хората от братството.
Много по-късно, след заминаването на Учителя на 27.XII.1944 г., ние вече знаехме, че в комисията по проверка на приходите от съборите, отварянето на пликовете, заприходяването на сумите е ставало от преданите братя Тодор Стоименов - виден чиновник във фирмата за шевни машини „Сингер", брат Стефанов - счетоводител, Манол Иванов - запасен офицер, живеещ на Изгре­ва, Никола Антов - счетоводител. После тук са Борис Николов - млад, предан брат, завършил университета като естественик, после работещ като виден май­стор по мозайките, Жечо Панайотов - заклет счетоводител. С тия пари са пра­вени различните мероприятия на братството: закупено мястото на Изгрева, направени постройките, подредена печатницата и подвързаческата работил­ница, издавани огромната поредица от беседи в астрономически тиражи, пра­вени постройки, посрещане на братя, гости от провинцията. Част от парите са били вложени в някаква банка - „Гирдап", която фалирала и завлякла вноски­те. Не била изпълнена препоръката на Учителя да се закупи земя около Амери­канския колеж. Голяма част от парите са държани на склад - като банкноти и като звонкови у самия Учител или у касиерите Манол Иванов и Тодор Стоиме­нов. Така са били излагани на промените при обмените на парите и са нанася­ни сериозни загуби. В харчовете за битови нужда се правела крайна иконо­мия. Въпросът за парично-стопанските порядки на братството, които и станаха пряка причина за неговия временен провал, заслужава да се разгледа отдел­но от разделите за съборите.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...