Jump to content

11. Първата ми среща с Учителя ( Радка Огефова)


Recommended Posts

11. Първата ми среща с Учителя

Разказва сестра Радка Огефова през 1951 г. в София
.
Братството във Варна беше основано и вече живееше през 1914 г. През тая година съборът се състоя в Търново и на него присъствуваха 75 души. Меж­ду тях бяха братята Коларов, Епитропов, Добри Стоилов и Тихчев от Бургас. През същата година се премести от Добрич брат Петрушчев във Варна.
През 1917 г. Фердинанд беше интернирал Учителя във Варна и той се беше настанил в хотел „Лондон". Понеже, в изпълнение на нареждането на Фердинанд, владиката Симеон беше предприел гонение на Учителя, знам, че той беше казал: „Ще боледува, но все пак ще оцелее." Така и стана - Симеон заболя и доста време боледува доста тежко. Накрая оздравя.
През 1919 г. се състоя съборът на братството в Търново. На него присъс­твуваха около 40-50 души.
Тласкана от непреодолим стремеж за духовно подвижничество, аз бях станала пътуваща посредница между братствата във Варненско, гдето подна­сях духовни книжки и псалми. Това, естествено, не се харесваше на моите родители, които се стараеха много да ми пречат. Точно тогава една вътрешна сила ме тласкаше към Учителя. Когато похлопах на бащината му къща, аз ка­зах:
 
- Дали е вкъщи синът на поп Костадина? Искам да се изповядам при него.
 
Тогава чух, като каза Учителят отвътре:
 
- Радка ли е? Пуснете я, нека дойде.
 
Тогава го виждах за пръв път и много се чудих откъде ми знае името Знаеше очевидно и много работи за мене, както се убедих през време на раз­говора ни.
 
- Ти си годеница - каза той, - но властите много те гонят. Ти все пак пристигна, но ще има още много да страдаш. Но работите ти ще се наредят и ти ще видиш да се отваря небето над тебе.
 
(И така стана. И видях ангели небесни да слизат от Небето връз Учителя и да възлизат от Него към Небето. И това ме спаси и изведе на чист път.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...