Jump to content

14. Наталия Чакова


Recommended Posts

14. Наталия Чакова

От ред години Наталия е машинописка при Боев. Тя приема поръчения да преписва беседи от Учителя и да ги препраща из провинцията. Тя е пенсионерка-учителка. От два дни тя ме заобикаля на поляната и аз днес можах да събера следните сведения за нея:
 
- Аз съм родена в Бесарабия. Дядо ми по майка е родом от село Шипка, Казанлъшко. Изселил се е в турско време. Бил абаджия. Майка ми се оженила за тамкъшен човек, нещо средно между руснак и молдованин, не зная точно какво. Майка ми била свършила гимназия, когато отишла в Бесарабия при дя­до ми и веднага се оженили. Как са живели, не зная и не помня. Изобщо не помня нито майка, нито баща. Майка ми се разболяла, не зная от каква бо­лест - не е било нито туберкулоза, нито язва на стомаха. Лекарите препоръча­ли да се върне в България и тя се върнала, като оставила баща ми. След идва­нето си у нас, умряла. Аз съм останала при леля ми, която всъщност ме е отгле­дала.
 
Бях ученичка в пети клас в Стара Загора. Това беше през време на вой­ната 1916/17 г., нямаше газ. При моята хазяйка дойде една съседка и започна да говори, че се е явил един учен човек, д-р Дънов, който гледал по черепите, по физиономиите, и познавал. Аз слушах с внимание. Хазяйката рече: „Четете, защото газ няма и ще останете с ненаучени уроци." Две години по-късно аз се преместих в друга квартира. Те ни разправиха, че в Стара Загора имало събра­ние. Тогава можах да се запозная със сестра Каназирева. Тя беше женена веднъж за офицер, който беше починал и после - за адвокат, който я беше напуснал поради идеите й. Тогава тя имаше собствена книжарница. По-близка връзка с тях не можах да имам. Постъпих учителка в едно село. На масата у една моя колежка видях томче с беседи от Учителя: „Новото човечество". Не­що ме грабна - влечеше ме някаква идея, нещо дълбоко дълбаеше: има нещо хубаво в света, което не можех да видя, но за което можех да подозирам, че съществува.
През 1921 г. се преместих в София. Станах чиновничка в Апександровска болница. А се чувствах много самотна. Около мене имаше разправии, кои­то ме огорчаваха. Това не беше това, което търсех. Така измъчена вътрешно, аз се питах: „Няма ли тука човек, на когото можеш да се изкажеш, да кажеш какво ти тежи, да споделиш?" Не търсех млад човек - такива имаше около мене, дори вече лепнеха по мене. Исках да бъде някакъв възрастен човек, но който да бъде умен, мъдър. Точно тогава аз чух сякаш някакъв глас, който шеп­неше в лявото ми ухо:
-Има!...Има!!!!!
Това се повтори на два пъти. Аз вече знаех, че това е Учителят, но все още не бях решила да Го търся.
Поради промяна на персонала в болницата, смениха се тези, които ме крепяха и аз трябваше да си търся другаде работа. Тогава отидох пак в Стара Загора. Тогава се получи лично до мене покана да постъпя като милосердна сестра. Поканата беше от една англичанка (навярно американка), мис Тадело (или нещо подобно). Поканена беше и Олга Блажева. Искахме да постъпим. Но решихме да питаме Учителя. Намерихме Го в 66 [на ул. „Опълченска" 66], но Той ни определи среща на Изгрева. Тогава борчетата бяха малки; събрахме се на „яйцето" (скамейките в гората във формата на яйце). Той говори с двете поотделно. Но ни каза почти едно и също нещо.
- Не ви препоръчвам! Ще огрубеете! За жената няма по-добра професия от учителската!
Аз наистина не исках да ставам сестра. Но исках да стана лекарка. Каза­ха ми: „Ако се справиш добре, американците изпращат да следват по медици­на." Но аз послушах Учителя и останах учителка. Работих в различни села, главно около Стара Загора, Харманлийско и прослужих 26 години, след което се пенсионирах.
На някои се зловижда, че за работата ми се плаща. То е много малко, но все пак аз си го изработвам. А и за квартирата си плащам наем.
Наталия е ниска на ръст, с кръгло лице, късо носле, вече значително посивяла. Тя има добри поетически произведения, но се крие и когато даде нещо да се декламира, предпочита това да става анонимно. Казах й:
- Записвай всичко, каквото си преживяла и знаеш за Учителя! Иде вре­ме, когато учениците ще трябва да работят! Кажи това и на другите! Това е важна работа на учениците!
-Тате и работят! Всеки според условията, при които е, със средствата, с които разполага!

7 ноември 1958 г., София (записал: д-р Стефан Кадиев)

(За Наталия Чакова вж. в „Изгревът" том VI, с. 3-136. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...