Jump to content

26. За Кришнамурти


Recommended Posts

26. За Кришнамурти

Методи Константинов разказва:
Както знаете, през 1924 г. беше известно на цял свят, че Христос се е преродил в индиеца Кришнамурти. Лансира го тогава Ани Безант, видна теософка, една от основателките на теософското общество. То беше мощно све­товно движение, което броеше около 25 милиона членове. Имаха организация в Холандия. Тогава Кришнамурти наистина написа прекрасни поетически съ­чинения, които отчасти бяха печатани в издаваното у нас теософско списание „Звезда".
Но малцина знаеха, най-малко масата измежду теософите, че това беше ход на „Интелиджьнс сървис" [intelligence Service - британската разузнавателна служба], която искаше по такъв начин да задържи Индия в Британската общ­ност. [1]
Знаете, че тогава се подвизаваше у нас Магдалина. Няма друг човек, който да е причинявал на Учителя толкова неприятности и мъчнотии, колкото тя, с нейното прекалено усърдие и желание да бъде винаги при Него. Един ден тя се загуби. Предприела пътешествие до Холандия, намерила Кришнамурти и му предала едно писмо от Учителя. Какво точно е било писано в него, не се знае. Знае се само това, че два месеца по-късно той се отказа от наложеното му „месийство", престана да бъде „Христос" и изчезна из средите на теософи­те. Сега той работи като режисьор в Холивуд.
---------------------
[1] Това нещо го изнесе и големият окултист Рене Генон. Вж. „Изгревът" том IV, с. 464-467. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...