Jump to content

28. Александър Кръстников


Recommended Posts

28. Александър Кръстников

Разказва брат Паньо от Димитровград:
Както знаете, в гара Раковски, сегашен Димитровград, отдавна същес­твува школата на Кръстников. Как е намерил почва, как е работил, как е пропо­вядвал Кръстников, не зная.
Но тогава аз бях малко момче, един от четиримата сина на семейството ни. Както е обичаят на село, нас ни покриваха да спим под един юрган. Но когато станах на петнадесет години, станах невъзможен за общо спане. Зани­маваха ме въпроси, които не ме оставяха да спя спокойно. Мислех за живота, за смъртта - какво става с човека, след като умре, мислех какво нещо е човеш­ката душа.
През 1938 г. започнах да посещавам събранията на Кръстников. Радва­ше ме да слушам тези философски въпроси, да слушам песните, които ми мно­го харесваха. Но не спираше да ме занимава и наяве, и насън въпросът: какво нещо е човешката душа. На едно събрание, на което беше и Кръстников, аз зададох въпроса:
 
- Учителю, кажете ми: какво нещо е човешката душа?
 
Кръстников започна да обяснява. Говори дълго, но нито на мене стана ясно това, което казваше, нито на останалите слушатели.
Минаваха години. Въпросът не преставаше да ме занимава и аз сам се стараех да си давам обяснения. А четях много - по четири-пет вестника изми­тах на ден - джебовете ми бяха пълни с вестници. През 1944 г. председателят на кооперацията ни Кирил Пенев донесе книги, беседи от Учителя, прага» or Боян Боев. Поисках ги. Казах:
 
- Ще ги прочета и ще ти ги върна.
 
Само след една седмица всичко му върнах. Той беше получил нови кни­ги, цял пакет, бяха даже повече, отколкото очаквал. Книгата беше: „Разговори на Учителя на Рила". Попитах:
 
- Ще можеш ли да ми дадеш да си я купя?
 
- Да - каза, - пратил ми е повече, отколкото имам абонати.
 
И тук, в тая книга, аз намерих отговора на въпроса какво е човешката душа: „онова благородно в човека, което се стреми към възвишеното в живота, което носи в себе си съкровищата на човечеството от неговото съществувание и досега". Препрочетох това десет пъти, запомних го, то хвърляше светлина върху цялата поредица от тревожни въпроси.
На събранието на Кръстников аз пак поисках думата и казах какъв отго­вор съм намерил на моя въпрос и че тоя отговор ме задоволява напълно.
 
- Къде, в коя книга си намерил тоя отговор? - ме питаше Кръстников. Аз му казах книгата.
 
- Ще можеш ли да ми я дадеш да видя?
 
- Не - казвам - книгата е у дома. Заповядайте да ви го покажа!
 
Около мене започнаха да се събират млади хора, с които четяхме бесе­дите на Учителя. Наскоро получихме книгата: „Учителят" и също я четохме с интерес. Постепенно групата, която четеше беседите, се увеличаваше все по­вече. Последователите на Кръстников започнаха да намаляват. Когато по-къс­но идваше, той питал: „Какво е станало, та хората не идват повече?" Истината беше, че ние бяхме намерили по-хубав източник, по-тлъста паша, която ни за­доволяваше много по-добре, отколкото това можехме да получим при „събра­нията" на Кръстников.

Записал: Д-р Стефан Кадиев

(Александър Кръстников е бил на събора през 1911 г., организиран от Учителя Дънов. Вж. „Изгревът" том XI, с. 481. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...