Jump to content

48. Учителят и времето


Recommended Posts

48. Учителят и времето

Разказва д-р Стефан Кадиев:
През 1924 година бях заел длъжността си като дружинен лекар в Хаско­во. Намерих обаче време да дойда до София точно по време на всеславянския юнашки събор. Учителят тогава живееше на „Опълченска" 66. Аз бях гледал с възторг прекрасните юнашки носии на хилядите юнаци и юнакини, дошли от всички краища на родината ни, както и от Чехословакия, Югославия, Полша. Беше наизлязла и цяла София да гледа юнаците.
Денят беше хубав, слънчев. Но точно когато д-р Кадиев беше при Учите­ля, той забеляза, че неочаквано небето се затъмни. Яви се черен облак, който покри хоризонта. Започнаха светкавици, гръмотевици и прокапаха първите едри капки дъжд.
 
- Ще се развали хубавият празник на юнаците - рече д-р Кадиев, който с въодушевление беше вече разказал на Учителя това, което беше видял.
 
Учителят се позамисли, после стана и влезе в стаичката Си. Минаха де­сетина минути и Той отново дойде на мястото Си на двора до чешмата. Разго­ворът продължи на други теми. Минаха още десетина минути. Учителят поглед­на небето и рече усмихнат:
 
- То като че ли няма да вали?
 
Вярно, не валеше. Тъмният облак като че беше се замислил, после като че започна да избледнява, да става по-светло. Още до половин час, небето се изясни и грейна слънце.
Учителят погледна пак нагоре, усмихна се като човек, който е получил отговор на своя молба и рече:
 
- Разнесе се дъждът и няма да вали, нали?
 
Времето се оправи. Съборът на юнаците се проведе с успех.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...