Jump to content

49. Свободният и нарочен стол за Олга Славчева


Recommended Posts

49. Свободният и нарочен стол за Олга Славчева

Разказва Невена Неделчева на 27.ХII. 1958 г.
Тогава нашата сестра Олга Славчева, като бедна студентка, живееше в сутерена на едно заможно семейство (Иван Русеви). Тя получаваше там жили­ще срещу услугите, които беше длъжна да прави на семейството. Русеви тога­ва бяха много богати хора (счетоводител на циментената фабрика „Гранитсид").
Един ден те поканиха Учителя на вечеря. Олга знаеше това, защото беше участвува па в подготовката на вечерята. Тя се радваше безкрайно много, че ще има възможност да бъде макар само за малко при Учителя. Докато пригот­вяха за вечеря, домакинята нито веднъж не беше я поканила да присъствува на вечерята, но Олга не можеше по никой начин да допусне, че се касае до пред­намерен отказ да бъде поканена. Като не искаше да бъде чакана, щом се све­чери, тя се приготви да присъствува на вечерята. Тя се изми, среса и облече най-новите си дрехи. Така приготвена, тя чакаше времето за вечерята, като се зачете в един том от беседите.
Пищна, хубава вечеря бяха приготвили домакините: след картофената супа трябваше да следват приумици на вегетарианското кухненско изкуство. Вечерята трябваше да завърши с баница и с торта и накрая - с истинско кафе.
Учителят наистина дойде и се поведе разговор. Времето течеше и дома­кинята започна да принася ястието. Супата и картофите, лимоните бяха сложе­ни, беше прочетена молитвата, но Учителят не вкусваше от ястието. Не вкусва­ха и домакините, които чакаха пръв да посегне гостът. А Той не посягаше и все като че чакаше някого.
 
- Ами Олга къде е? - запита Той най-после.
 
- Тя излезе някъде на лекции - отговори домакинята наслуки.
 
Учителят почака. Приказките вървяха една след друга, много интересни, но никой не посягаше към ястието. Супата вече изстиваше. Учителят тоя път каза настойчиво:
 
- Проверете, рекох, може би пък да е тука Олга!
 
Дойде детето на домакините и я покани.
До Учителя имаше един свободен стол. Той го посочи и рече:
 
- Ето ти стол, заповядай, Олга!
 
Олга седна на трапезата и яденето протече при най-добро настроение за Учителя и за всички, които бяха около масата.

Записал: д-р Стефан Кадиев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...