Jump to content

54. Мария Здравкова Милева. 54.10. Супа от небелени картофи


Recommended Posts

54.10. Супа от небелени картофи

Беше много отдавна, по времето на Учителя. Бях дежурна един петъчен ден на картофена супа. Рано сутринта, току-що бях поела дежурството и се готвех да почна да беля картофите със сестрите-помощнички, пристигна в кух­нята Учителят. Той ни поздрави с леко вдигане на ръка и приближи.
 
- Ангелска супа ще готвите днеска, а? Рекох, добре е да не белите карто­фите, а да ги измиете много хубаво и да ги сложите в казана да врат цели. Като уврат, ще ги извадите, ще ги обелите и пак ще ги пуснете в същата вода.
 
Защо, за какво - не обясни. Само толкова. Но аз, нали съм превзета аристократка, казах:
 
- А, Учителю, няма да бъде чисто така. Ще ги пипат толкова ръце, може някой косъм да падне... - и т. н.
 
Той не каза повече нищо. Обърна се и си отиде. И нито после, нито нико­га вече не ми повтори за това. И моя милост си обели картофите и си направи ангелска супа както си знаеше. И продължи да си я прави така, с белени карто­фи, до ден днешен. Колко глупава съм била да противореча на Учителя! Сега чета в разни списания статии, че както плодовете, така и картофите съдържат в кората си разни витамини и минерални вещества и се препоръчва да не се белят картофите, а да се сваряват предварително, да се обели тънката им кофица и да се готвят в същата вряла вода. Същото, както Учителят ми каза това преди, може би, 20 години! Колко съм била глупава! (Но тогава бях жена на инженер и дъщеря на богат фабрикант. Минавах за аристократка.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...