Jump to content

54. Мария Здравкова Милева. 54.13. Разрушената чешма в с. Тополица


Recommended Posts

54.13. Разрушената чешма в с. Тополица

Благодаря на сестра Милева, на сестра Цанка от Габрово, която ми даде това писмо, с тези ценни примери и опитности от Учителя и Неговите ученици и последователи, за да си вземем всички бележка и урок какво трябва да пра­вим и как да постъпваме при подобни случаи...
Сега, като чета и преписвам тези спомени, дойде ми на ум и аз да приба­вя някои опитности от себе си, които съм чул от някои братя и сестри, и моя личен опит, който имах, да го спомена накратко:
Това беше преди няколко години, в село Тополица, Бургаско, имаше медиумка, сестра Стойка, чрез която говореше духът на Учителя - така той ни се представяше, и ние така го знаехме: че е Учителят. Затова, от най-различни градове и села, макар и отдалече, ние ходехме там да слушаме беседите. Каза ни се да съборим братската чешма в същото село, която бе построена колек­тивно от братята и сестрите, от цяла България, по времето още на Учителя, когато Той бил в София. Той дал тогава разрешение и благословение и чешма­та с усилен труд била завършена, с най-различни зодиаци и формули. Предста­вяше нещо музейно и мистично, свещено, много ценно, за спомен на Бялото Братство в България. Обаче ние, няколко братя и сестри, без да се замисляме много, я съборихме и започнахме да правим нова чешма, но не можахме да я доизкараме и направим такава, каквато беше старата чешма. След това раз­брахме, че ние вместо добро, сме направили най-голямото зло на Бога - събо­рихме Божия храм на мястото, на някогашните там Богомили... и т. н.
Сега, като чета това писмо, дето Учителят казва да не се занимаваме с медиуми, разбирам, че Той не се е обаждал никога чрез медиуми и други по­добни, а някои други обикновени духове са се обаждали от Негово име и са ни заблуждавали, докато извършим този голям грях и престъпление пред лицето на Бога, Учителя, Христа и пред Цялото Велико Всемирно Бяло Братство.
Разкайвам се от дъното на душата си и съжалявам за този голям грях и престъпление, което сторих, без да съм знаел; като мислех, че добро правя на Бога, а аз съм направил най-голямото зло. Признавам се за виновен пред ця­лото Небе...
Това го пиша за пример и за поука на всички, че който не слуша Учителя, Който ни говори в беседите и лекциите, ще пострада като мене...
Аз пострадах, огреших се, но нека бъде знайно това на всички, които идват след мене, та да не съгрешават, да се предпазват и спасят, да бъдат будни и внимателни, да не грешат като мене...
Един брат от Пловдив сподели с мене същата опитност. И той се заблу­дил като мене, чрез някой медиум, на който духът се представял за Учителя, но той го запитал да му обясни 9-и стих от 6-а глава на Матея - от Евангелието: какво пише, че не го разбирал. Духът мълчал, нищо не отговорил и се бил раз­сърдил, задето му било задавано такъв въпрос, и си отишел - сеансът се раз­валил. Братът ми казва, че разбрал, че това не е нашият Учител - може ли, ако беше Той, да не знае този стих от Евангелието на [Матея]: Господнята молит­ва - „Отче наш"? И повече не стъпил при тая група на медиума.
Друг случай. Един брат от Айтос сподели с мене:
 
- Ходехме ние, една група в провинцията, при един медиум, чрез който се обажда духът на Учителя. Но веднъж го чувам да казва да не четем вече Беседите на Учителя, защото те са стари, а да слушаме неговите беседи и да си ги записваме и да ги четем, това било новото учение:..
 
Тогава разбрах, че не е нашият Учител, че съм попаднал в заблуждение и тогава напуснах групата и медиума - завърши братът разговора.
Разказваха ми един случай, подобен, за едни младежи, наши братя, кои­то се събрали около една медиумка, чрез която се явил духът и се представил за Учителя. Но един от младежите, по-пробуден и начетен, го запитал:
 
- Като си наш Учител, кажи ми точно сега, в този момент, колко е часът?
 
Чакали те, но духът не можал да отговори и те разбрали, че то не е бил нашият Учител - и го напуснали.
Според мене, правилно са постъпили всички братя и сестри, които не се занимават вече с медиуми и други подобни. Понеже са разбрали, че няма по- Велик Учител от Нашия Учител - защото всичко знае. А онези, които се пред­ставят за учители от Негово Име, ясно се разбирало, че каквото ги запитвали, нищо не отговорили - защото нищо не знаят.
В Свещеното Писание, Христос и Св. Апостоли казват, че ще се навъдят много лъжепророци и лъжеучители - пазете се от тях, за да не се заблудите и да ви прелъстят в корист и разпътство и т. н.
Учителят в Своите беседи и лекции по няколко пъти повтаря: „Бъдете всякога с будно съзнание!" Ако бяхме слушали и изпълнявали думите и съвети­те на нашия Истински Учител в беседите и лекциите, никога нямаше да дойдем до това грехопадение... За което ще даваме сметка и отчет...
(За ремонта на чешмата в с. Тополица вж. „Изгревът" том VII, с. 95-98. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...