Jump to content

58. Първата и последна беседа на Учителя в гр. Свищов (разказва Иустина Халачева)


Recommended Posts

58. Първата и последна беседа на Учителя в гр. Свищов

Зъболекарката сестра Иустина Халачева разказва за първите си впечат­ления от Учителя.
През 1950 година сестра Иустина Халачева живееше в София, на Изгре­ва. Обитаваше партерния апартамент на една от масивните постройки. Полукръжният салон, от който се откриваше красива гледка към Витоша, й служеше едновременно за работен кабинет, както и за чакалня. Тя беше зъболекарка и продължаваше да работи. Тя ни разказа следното:
 
- Родена съм през 1885 г. в Киев, по народност рускиня. Бяхме състуденти с мъжа ми, българин, който учеше в Киев, като мене зъболекарство. След свършването ние се прибрахме в България и настанихме в Свищов, тъй като мъжът ми е родом от тоя град. Там заедно работихме зъболекарство. [1]
 
Когато преглеждах книгите на нашите хазяи, натрупани на тавана, в ръ­цете ми попадна едно томче от беседите на Учителя - беше втората серия „Си­ла и Живот". Прелистих отначало твърде небрежно книгата: какво ли ще иска да каже този неизвестен автор, чието име просто никъде не беше означено? Достатъчно беше да прочета само няколко изречения, за да почувствам нео­бичайната дълбочина на мисълта, правдивостта на сравненията, топлотата и искреността на автора, неговия бодър оптимизъм и свежест. Така се зачетох. От всяка страница сякаш се откриваше някакъв прозорец пред очите ми, сила нахлуваше в гърдите ми.
През 1921 г. в Свищов беше на служба прокурор нашият брат от Севлие­во Стефан Тошев. Той организира първите братски събрания. Събираха се приб­лижени приятели, пееха песни и четяха беседите на Учителя. Книгите на Учите­ля станаха мои настолни книги. Аз усещах сякаш се преродих и заживях нов живот: живот на светлина и радост - радостта на духовния живот, която и досе­га не ме е напуснала, въпреки изпитанията.
През 1922 г. Учителят дойде в Свищов и изнесе публична беседа в чита­лището. Тъй като някои Го апострофираха, Той вече не изнесе публични бесе­ди. Беседи пред приятелите обаче изнесе доста. Беше на квартира у сестра Нешка Анева. Тя Го и переше. Когато няколко години [по-късно] у нея гостувал сливенският ясновидец Георги Сотиров, той сочел към мястото, гдето била ед­на дюлка, и казвал:
 
- Тук виждам светлина вечер.
 
Тогава тя се сетила, че точно там тя изливала сапунената вода, когато прала дрехите на Учителя.
Когато отидох пръв път при Него, усещах едно особено чувство - чувство на чистота, на святост. Веднага ми направи впечатление фактът, че ме загово­ри, като че е познавал баща ми:
 
- Вашият баща е свещеник.
 
А аз никога не бях казвала пред никого това, че баща ми е свещеник, следователно Той можеше да знае това само по някакъв друг път, чрез вътреш­но познаване.
Тогава се много смяхме с един наш познат, многознайник, който в нищо не вярваше, „нито в Господа, нито в дявола". Въпреки своето неверие, той имал усета на някакво уважение, поради което още далече, преди да влезе в къща­та, гдето беше Учителят, той изгасил и хвърлил цигарата си. Какво било негово­то учудване, когато още при влизането му в стаята, Учителят го попитал:
 
- А защо хвърли цигарата си?
 
Това го страшно поразило и той не можеше да се начуди: дали пък наис­тина имаше някаква способност да вижда нещата през далечина?
Веднага след Свищов, Учителят отишъл в Шумен. Шуменци много напи­рали да ги приеме. Той се затворил в стаята Си и така останал сам в продълже­ние на цели два часа, без да приеме никого. Така се и разотишли. По-късно Той казал:
 
- Два часа прах кирливите ризи на шуменци, но не можах да ги изпера!
 
Какво е искал да каже, сам си го тълкувайте както искате.
(За шуменци вж. „Изгревът", том VI, с. 713-716, № 1,2,3; „Изгревът" том IX, с. 825-831; „Изгревът" том XVI, с. 862-868, глава XII. - бел. на съставителя Верги­лий Кръстев)
----------------------------
[1] Вж. „Изгревът", том XIII, с. 22-24 и снимки № 2,3,4,5. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...